728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

16 Ιουνίου 2016

Άρθρα γνώμης στην ε/φ “DNEVNIK” για το θέμα της ονομασίας

Η ε/φ “DNEVNIK” δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Αμερικανού αναλυτή Jason Miko, ο οποίος παρουσιάζει οκτώ επιχειρήματα υποστήριξης των θέσεων της πΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας:

Πρώτον, σύμφωνα με τον Miko, το όνομα και η ταυτότητα είναι αλληλένδετα και, παρά τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζουν ξένοι διπλωμάτες, ΜΜΕ ή think-tank, ο διαχωρισμός τους είναι αδύνατος.

Δεύτερον, «137 κράτη έχουν ήδη αναγνωρίσει το όνομα και την ταυτότητα» και, επομένως, οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ δεν έχουν λόγο να αναφέρονται στο ζήτημα της ονομασίας, εκτός αν κάποιος άλλος το θίξει.

Τρίτον, η απόφαση 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ορίζει ότι το “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” είναι προσωρινό και δεν συνιστά όνομα αλλά “τρόπο αναφοράς”. Επίσης, συνεχίζει ο Miko, η απόφαση 817 σημειώνει ότι η “προσωρινή αναφορά” χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αφορά τον ΟΗΕ και όχι την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, ενώ δεν απαγορεύει σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία”.

Τέταρτο, για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους στο ζήτημα της ταυτότητας, οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ δεν πρέπει να αναφέρονται διαρκώς στον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά θα πρέπει να επικεντρώνονται στο παρόν.

Πέμπτο, σύμφωνα με τον Miko, οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η πΓΔΜ δεν έχει κάποια διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά η Ελλάδα είναι αυτή που έχει πρόβλημα με το όνομα της πΓΔΜ.

Έκτο, σύμφωνα με τον Miko, τα ονόματα αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα. Δίνουμε ονόματα στα παιδιά μας επειδή έχουμε κυριαρχικό δικαίωμα πάνω τους, σημειώνει ο Miko και προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει για τις χώρες: μόνο ο λαός της πΓΔΜ έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει το όνομα της χώρας.

Έβδομο, τα ονόματα αφορούν την ουσία των πραγμάτων: «Το όνομα και η ταυτότητα της “Μακεδονίας” είναι η ουσία και το νόημα αυτού που είστε, αυτού που είναι τα παιδιά και τα εγγόνια σας, αυτού που θα είναι οι επόμενες γενιές», σημειώνει ο Miko.

Όγδοο, η ταυτότητα είναι ουσιαστικής σημασίας για την ικανότητα ενός δημοκρατικού έθνους να υπερασπίζεται την ελευθερία του.

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ της πΓΔΜ φιλοξενούν συχνά άρθρα γνώμης του Jason Miko υπέρ των θέσεων της χώρας στο ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα, ο Miko αρθρογραφεί τακτικά και για την πολιτική κατάσταση της πΓΔΜ, ιδεολογικά ταυτιζόμενος με το κυβερνών VMRO-DPMNE.

Η ίδια ε/φ δημοσιεύει το δεύτερο μέρος του άρθρου του πρώην Πρέσβη Ρίστο Νίκοφσκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι βασικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, από τη δεκαετία του ’90 και μετά, είναι το κλείσιμο του “μακεδονικού ζητήματος” και σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον «επινόησε μία τεράστια απάτη», την αλλαγή του ονόματος του κράτους αλλά όχι και της ταυτότητας του λαού, «κάτι που στην ουσία συνιστά κλασική γενοκτονία ενός αιώνιου λαού». 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που επιμένει σε μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, η αμερικανική ιδέα είναι η συμφωνία σε ένα όνομα για διεθνή χρήση, κάτι που σε ορισμένους φαίνεται ως θετική πρόταση για την πΓΔΜ. Ωστόσο, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι βέβαιο ότι σε αυτήν την περίπτωση μετά από ένα ή δύο χρόνια η πΓΔΜ θα υποχρεωθεί να αλλάξει τα διαβατήρια και όλα τα έγγραφα που απευθύνονται στο εξωτερικό (τελωνειακές διατυπώσεις κ.α), γεγονός που σταδιακά θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αλλαγή του συντάγματος. «Το όνομα είναι συνταγματική κατηγορία και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλο, εκτός αυτού που αναγράφεται στο σύνταγμα. Η παραβίαση του συντάγματος είναι ποινικό αδίκημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τραγική διαδικασία αυτομετονομασίας. 

Στο μεταξύ, μοναδικοί Μακεδόνες στον κόσμο θα μείνουν αυτοί που έχει επινοήσει η Ελλάδα, οι οποίοι θα αποκτήσουν το μονοπώλιο αυτού του brand», σημειώνει ο Νίκοφσκι και προσθέτει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συνεργών τους στο έγκλημα, είναι ότι δεν μπορούν να μας μετονομάσουν χωρίς τη συγκατάθεσή μας».
Άρθρα γνώμης στην ε/φ “DNEVNIK” για το θέμα της ονομασίας Reviewed by on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5 Η ε/φ “DNEVNIK” δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Αμερικανού αναλυτή Jason Miko, ο οποίος παρουσιάζει οκτώ επιχειρήματα υποστήριξης των θέσεων ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]