Με ιδιαίτερα θετικά λόγια μίλησε χθες για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση της Αθήνας ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Σε συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους αναφέρθηκε στους στόχους του ελληνικού προγράμματος, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και επενδυτών προς τη χώρα μας, αλλά και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η οικονομία της ευρωζώνης και της Ελλάδας από το «Brexit».
Ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα έλθει στην Αθήνα στα μέσα του Ιουλίου «προκειμένου να δηλώσω την υποστήριξη μου στην Ελλάδα». Η άφιξή του αυτή, βέβαια, συμπίπτει με το χρονικό όριο που έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα «ορόσημα» για την εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ. Το εάν πρόκειται περί απλής σύμπτωσης ή για κάποιο είδος προσωπικής «φροντίδας» του ίδιου του επιτρόπου, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, απομένει να φανεί στο άμεσο μέλλον. Η φράση του πάντως, πως «τώρα προέχει η εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν», ρίχνει βάρος στο πρώτο ενδεχόμενο.
Ο Πιερ Μοσκοβισί χρησιμοποίησε σχεδόν πανηγυρικά λόγια για να περιγράψει τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ του Μαΐου και την προοπτική του Μνημονίου. «Η 24η Μαΐου ήταν ορόσημο για το ελληνικό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε «πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα και την προσέλκυση επενδύσεων». Εκτίμησε ότι «η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σελίδα τα επόμενα χρόνια», ότι «η Ελλάδα είναι πια άξια εμπιστοσύνης» και διαβεβαίωσε ότι ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πάντα στεκόμασταν δίπλα στον ελληνικό λαό και πως ποτέ δεν θεωρήσαμε λύση το Grexit».
Ο επίτροπος, πάντως, ήταν πολύ θετικός και στις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία είπε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ανακάμψει, ενώ το 2017 θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη. «Δεν λέω ότι όλα είναι καλά, αλλά τώρα φτιάχνουμε "μπλοκ" εμπιστοσύνης. Έναν χρόνο πριν μιλούσαμε για Grexit και τώρα μιλάμε για την επιτυχία της Ελλάδας».
Το πρόγραμμα και οι στόχοι του, όμως, πρέπει να αλλάξουν αν τόσο η ίδια η ελληνική οικονομία όσο και η οικονομία της ευρωζώνης δεν αποδώσουν μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον; «Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα», είπε ο επίτροπος, εκτιμώντας ότι «ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 μπορεί να επιτευχθεί και θα επιτευχθεί». Απαντώντας εμμέσως σε όσους εντός Ελλάδας έχουν ζητήσει μείωση του στόχου του 2018 (Κ. Μητσοτάκης, Γ. Στουρνάρας), προέτρεψε άπαντες «να μην ανοίξουμε ξανά αυτό το θέμα», αφού θα ήταν λάθος «να δημιουργήσουμε νέες προσδοκίες ή κινδύνους».
Ερωτηθείς για το «Brexit», χαρακτήρισε στενόχωρη την απόφαση του βρετανικού λαού. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «αυτοί που παραμένουν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη οφείλουν να επανιδρύσουν την Ευρώπη με βάση την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατική δικαιοδοσία». Εμφανίστηκε να μην ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι είναι «στέρεα» και πως θα «ανησυχούσα περισσότερο αν ήμουν Βρετανός».
Του Ν. Σβέρκου για την Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια: