728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

24 Ιουνίου 2016

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης στα εγκαίνια της Έκθεσης Βυζαντινής Τέχνης «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων», στο Μουσείο Hermitage

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στα εγκαίνια της Έκθεσης «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016.

Επιδίωξη των δύο χωρών, με την πρωτοβουλία του Αφιερωματικού Έτους, είναι να ανανεώσουμε τους διαχρονικούς, ιστορικούς μας δεσμούς και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες συνεργασίας μας σε τομείς, όπως η παιδεία, η επιστήμη, ο τουρισμός και η οικονομία.

Βασικό όχημα σε αυτή μας την προσπάθεια είναι ο πολιτισμός. Στην κατεύθυνση αυτή, με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ρωσία κατά τη διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους, προβάλλουμε, υπογραμμίζουμε και ανανεώνουμε τελικά την μακραίωνη σχέση μας με τη Ρωσία. Η ανταπόκριση των απλών πολιτών, αλλά και φορέων των δύο χωρών σε αυτή τη διοργάνωση το αποδεικνύει περίτρανα.

Γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ήδη αρκετά γνωστός στη Ρωσία, όπως είναι και ο ρωσικός πολιτισμός στην Ελλάδα. Προσδοκία μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κοινή πολιτιστική μας παράδοση και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές των χωρών μας.

Για το σκοπό αυτό, στο Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουμε το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εδώ και 22 χρόνια προωθεί τις ελληνικές σπουδές σε Πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών, έχοντας προσφέρει εκατοντάδες υποτροφίες, όπως και ερευνητικές επισκέψεις και διαπανεπιστημιακές συμφωνίες.

Επίσης, εξετάζουμε μια σειρά από δράσεις που θα εμπεδώσουν τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των ρωσικών πανεπιστημίων, καθώς η βούληση για παραγωγή επιστημονικού έργου καταγράφηκε και από τις δύο πλευρές, με την ευκαιρία της έκθεσης ρωσικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα εγκαινιάζεται στο Μουσείο Ερμιτάζ, ένα ιστορικό μουσείο για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, μια πολύ σημαντική έκθεση.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο ρωσικό κοινό εξαιρετικών έργων της βυζαντινής περιόδου (4ος – 15ος αι.), μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα σημαντικές εικόνες της πρώιμης Κρητικής Σχολής, για αυτό και περιλαμβάνονται περί τα 120 έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές: φορητές εικόνες, γλυπτά, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων και τοιχογραφιών, χειρόγραφοι κώδικες, καθώς και πολυτελή χρυσά κοσμήματα.

Στην έκθεση εξετάζονται θέματα όπως, η μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στο πρώιμο Βυζάντιο και η ιδέα της βυζαντινής οικουμενικότητας, ενώ προβάλλονται πλευρές της πνευματικής ζωής και της χριστιανικής λατρείας.

Αναδεικνύονται, επίσης, όψεις της πολυτελούς ζωής των Βυζαντινών, αλλά και οι σχέσεις τους με τους γειτονικούς λαούς, σε Ανατολή και Δύση.

Στον επίλογο παρουσιάζεται ένας εξαιρετικός πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως «El Greco». Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η σύνδεση μεταξύ Βυζαντίου και Αναγέννησης, και καταδεικνύεται η σπουδαία κληρονομιά της βυζαντινής πνευματικής και καλλιτεχνικής παράδοσης στην παγκόσμια τέχνη και τον πολιτισμό.

Το πανόραμα του Βυζαντίου στο Ερμιτάζ αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς υπενθυμίζει τις κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές καταβολές των δύο λαών. Είμαι βέβαιος ότι το ρωσικό κοινό θα βρει στα βυζαντινά εκθέματα αντανακλάσεις της ταυτότητάς του.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω την εξαίρετη συνεργασία και την ιδιαίτερη συνεισφορά του Μουσείου Ερμιταζ και του Διευθυντή του Καθηγητή Πιατρόφσκι στην κοινή πρωτοβουλία του Έτους. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι φιλοξενείται εδώ από τον Απρίλιο η μοναδική «Κόρη της Ακρόπολης», ενώ στο Μουσείο της Ακρόπολης το κοινό θαυμάζει χρυσά κομμάτια των Σκυθικών θησαυρών. Περιμένουμε τώρα και την Έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο σας για την Αθήνα, στις αρχές προσεχούς Νοεμβρίου.

Πεποίθησή μου είναι ότι τόσο το ελληνικό πρόγραμμα του Έτους 2016, όσο και το πρόγραμμα των ρωσικών δράσεων, θα εμβαθύνουν την συνεργασία των δύο χωρών μας και την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας.

Εύχομαι από καρδιάς, η έκθεση «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων» να αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην κοινή μας πορεία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών σχέσεων των λαών μας.
Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης στα εγκαίνια της Έκθεσης Βυζαντινής Τέχνης «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων», στο Μουσείο Hermitage Reviewed by on Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2016 Rating: 5 Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στα εγκαίνια της Έκθεσης «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων», η οποί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]