728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

31 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη στην κυπριακή ιστοσελίδα SigmaLive της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη

Σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου καλεί η Ελλάδα την Τουρκία, τονίζοντας, πως, οι όποιες συνεργασίες στη Μεσόγειο δεν θα πρέπει να θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SigmaLive, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Όλγα Γεροβασίλη μιλά για την κυπριακή οικονομία, καθώς και τις νέες σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τονίζει, ότι η συνεργασία των γειτόνων μας στα ενεργειακά πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και όποιες συνεργασίες θα πρέπει να μη θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα μπορούσαμε να διδαχτούμε από τον τρόπο οργάνωσης της κρατικής λειτουργίας στην Κύπρο είπε, ερωτηθείσα για την κυπριακή οικονομία, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει το bail in, σε αντίθεση με τη χώρα μας.

Δριμύ κατηγορώ στη Νέα Δημοκρατία

H ελληνική κυβέρνηση, απαντά, εξάλλου στις επιθέσεις που η δέχεται από την αντιπολίτευση. Μεταξύ, άλλων, αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία (..) επιδίδεται σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς, υποκριτικές τοποθετήσεις. Ταυτίζεται σε επιμέρους ζητήματα με τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες επιταγές μέρους των θεσμών, όταν, βέβαια, δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της διγλωσσίας... Θα ξεπεράσουμε την κρίση με ή χωρίς τη συνεισφορά της Νέας Δημοκρατίας».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πώς αντικρίζει η Ελλάδα τις σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με το Ισραήλ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά;

Η Ελλάδα προωθεί ενεργά τη συνεργασία με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, σε διμερές αλλά και τριμερές επίπεδο, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται και τριμερής συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για οικοδόμηση της στρατηγικής συνεργασίας, η οποία δεν έγινε έναντι τρίτων, αλλά με γνώμονα την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας. Παρακολουθούμε την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα ενισχύσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Είναι σαφές, ότι η συνεργασία των γειτόνων μας στα ενεργειακά πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και όποιες συνεργασίες θα πρέπει να μη θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιστεύετε ότι η Κύπρος αποτελεί θετικό παράδειγμα για την ελληνική οικονομία;


Οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο σε πρόγραμμα προσαρμογής δεν είναι συγκρίσιμοι μ' αυτούς που δημιούργησαν την ελληνική κρίση. Η Κύπρος είχε σημαντικά λιγότερα προβλήματα κρατικής λειτουργίας και η εκεί προσαρμογή υπήρξε σαφέστατα ηπιότερη. Παράλληλα, η Κύπρος υπέστη τελικά διαδικασία bail in, κάτι που αποφεύχθηκε στην Ελλάδα. Να επισημάνω, ότι για την τελευταία αναχρηματοδότηση των τραπεζών στη χώρα μας, δαπανήθηκε μόλις ένα κλάσμα του κεφαλαίου, που είχε προϋπολογιστεί. Από εκεί και πέρα, τα χαρακτηριστικά της κάθε οικονομίας είναι πολύ διαφορετικά, ακόμη και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου οι όροι είναι λίγο ως πολύ κοινοί για τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν είχε τόσο μεγάλο «άνοιγμα» στον τραπεζικό τομέα.

Εκείνο που θα μπορούσαμε σαφώς να διδαχτούμε από την αδερφή χώρα, Κύπρο, είναι ο τρόπος οργάνωσης της κρατικής λειτουργίας. Προς αυτόν ,όμως, τον στόχο, ήδη, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και με λειτουργικές και μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις.

Τι γίνεται με την υπόθεση του κ. Βγενόπουλου; Υπάρχει συνεργασία με τις κυπριακές αρχές;

Σαφέστατα υπάρχει και σε πολύ καλό επίπεδο μεταξύ της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και των αρμόδιων κυπριακών αρχών. Για την ουσία της υπόθεσης δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω από τη στιγμή που η δικαστική της διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι θα πράξει η Ελλάδα με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς δεδομένου, ότι ο Ερντογάν εμμένει σε επαναφορά της θανατικής ποινής;

Η Ελλάδα έχει εκφράσει τη σταθερή της θέση υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας και της δημοκρατίας στην Τουρκία και καταδικάζει απερίφραστα το πραξικόπημα και τη λογική των πραξικοπηματιών, που είχαν ως στόχο την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και επιθυμούμε τη σταθερότητα στη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε, όπως άλλωστε και η Ε.Ε. στο σύνολό της, το κράτος δικαίου στη γείτονα και το σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και ευρωπαϊκών αρχών, μέρος των οποίων είναι και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και, προφανώς, τη μη επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ως προς το ζήτημα των οκτώ Τούρκων υπηκόων, όπως γνωρίζετε έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας, το οποίο θα εξετάσουν οι αρμόδιες ανεξάρτητες ελληνικές αρχές, με βάση του ισχύοντες νομικούς κανόνες και εκτιμώντας όλες τις παραμέτρους του αιτήματος και το γεγονός, ότι στη χώρα τους κατηγορούνται για απόπειρα διενέργειας πραξικοπήματος και ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Έχετε πει πρόσφατα ότι « η (σημ.ελληνική) κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία και πλέον χρόνια επίπονου έργου». Πόσο δύσκολο είναι να αντεπεξέλθει, λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις τεράστιες επιθέσεις, που δέχεται από την αντιπολίτευση;

Όπως δεσμευτήκαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς χωρίς παρέκκλιση, αλλά, ακολουθώντας ταυτόχρονα τρεις απαράβατες αρχές: τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την προστασία των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.

Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Η προσπάθεια αυτή δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση, αλλά, και στον ελληνικό λαό, που εδώ και έξι χρόνια καταβάλλει επίμονη και τιτάνια προσπάθεια να διέλθουμε της κρίσης.

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία αντί να ασκεί μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, όπως είναι και ο ρόλος της, επιδίδεται σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς, υποκριτικές τοποθετήσεις, χωρίς ποτέ ως σήμερα να έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για οποιοδήποτε ζήτημα. Ακόμα χειρότερα, ταυτίζεται σε επιμέρους ζητήματα με τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες επιταγές μέρους των θεσμών, όταν, βέβαια, δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της διγλωσσίας. Άλλα να λέει, δηλαδή, στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό.

Την ίδια στάση ακολουθεί και στα μεγάλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η συνταγματική αναθεώρηση. Ειδικά, μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, όταν αναφερόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη θεσμική διαδικασία που δεν αφορά το σήμερα, αλλά αποσκοπεί στο να διαμορφώσει την Ελλάδα του 2021: Μια Πολιτεία δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας. Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, έχει και γνώση. Θα ξεπεράσουμε την κρίση με ή χωρίς τη συνεισφορά της Νέας Δημοκρατίας.
Συνέντευξη στην κυπριακή ιστοσελίδα SigmaLive της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη Reviewed by on Κυριακή, Ιουλίου 31, 2016 Rating: 5 Σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου καλεί η Ελλάδα την Τουρκία, τονίζοντας, πως, οι όποιες συνεργασίες στη Μεσόγειο δεν θα πρέπει να θίγουν ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]