Ως διαπραγματευτικό χαρτί για μια καλύτερη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει διακομματική ομάδα βρετανών βουλευτών τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δικαίωση του ελληνικού αιτήματος προβλέποντας μεταβίβαση της κυριότητας των Γλυπτών στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» . Το νομοσχέδιο προβλέπει την ακύρωση της συμφωνίας που επικυρώθηκε στις 11 Ιουλίου 1816 από το βρετανικό Κοινοβούλιο και αφορούσε την αγορά των Γλυπτών από τον λόρδο Ελγιν.
Τα τμήματα της ζωφόρου, των μετωπών και των αετωμάτων που αφαιρέθηκαν με βίαιο τρόπο από το μνημείο εν συνεχεία δωρίστηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και εκτίθενται μέχρι σήμερα. «Είναι ώρα το Κοινοβούλιο να προβεί σε μια γενναιόδωρη πράξη και να αποκαταστήσουμε μια αδικία 200 ετών» υποστηρίζει ο εισηγητής του νομοσχεδίου, βουλευτής των Φιλελεύθερων Μαρκ Γουίλιαμς, ένας από τους δέκα και πλέον βουλευτές όλων των κομμάτων που συντάσσουν τη σχετική πρόταση. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ακόμη ο Τζέρεμι Λεφρόι των Συντηρητικών, βουλευτές από το σκωτσέζικο SNP και το ουαλικό κόμμα Plaid Cymru.
Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ.
Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ.
Βρισκόμαστε όντως ένα βήμα πιο κοντά στην ενοποίηση του γλυπτού διακόσμου του κορυφαίου μνημείου της κλασικής αρχαιότητας, το οποίο λεηλατήθηκε από τον λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19ου αι.; «Θα πρέπει να δούμε τις εξελίξεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Αν όμως πράγματι υπάρξει νομοσχέδιο υπέρ των ελληνικών θέσεων και μάλιστα από μια διακομματική ομάδα βουλευτών, είναι πολύ σημαντικό και απροσδόκητο και ίσως αποτελέσει την αρχή της λύσης» απαντά στο «Νσυν» ο πρόεδρος της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και διαπρεπής νομικός Χριστόφορος Αργυρόπουλος. «Ως νομικός δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό στο πλαίσιο του ισχύοντος δικαίου να γίνει η ακύρωση της πράξης απόκτησης των Γλυπτών από το βρετανικό κράτος, δεδομένου ότι το αγγλοσαξονικό δίκαιο δεν είναι κωδικοποιημένο όπως αυτό της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά βασίζεται σε ρήτρες.
Πρέπει να δούμε λοιπόν τι θα λέει αυτό το νομοσχέδιο και πώς θα μορφοποιηθεί σε πράξη που θα μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε να μην πρόκειται απλώς για μια ρομαντική κίνηση. Ακόμη όμως κι έτσι να εξελιχθούν τα πράγματα, είναι σημαντικό ότι μέρος των βουλευτών που εκπροσωπούν τον λαό διατηρεί ζωντανό το ελληνικό αίτημα» συνεχίζει.
«Αν είναι να διαπραγματευτούμε μια τίμια εμπορική συμφωνία με τους ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο που θέλουμε είναι να επαναλάβουμε το σόου που έδωσε τις προάλλες στην Ευρωβουλή ο Νάιτζελ Φάρατζ» λέει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Αντριου Τζορτζ. Προσθέτει μάλιστα ότι θα είναι προς το βρετανικό συμφέρον να δείξει πως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα μας κάνει εσωστρεφείς και ξενοφοβικούς αλλά με περισσότερη πίστη στον εαυτό μας και ικανότερους να δείξουμε γενναιοδωρία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξουμε αυτή τη γενναιοδωρία και το μεγαλείο από το να κάνουμε το σωστό για τους Έλληνες» καταλήγει, χαρακτηρίζοντας τα Γλυπτά «εθνικό σύμβολο της Ελλάδας».
Η πρωτοβουλία αυτή είναι αποτέλεσμα μόνο του Brexit ή και της πίεσης που ασκείται από την κοινή γνώμη όπως τουλάχιστον έχει καταγραφεί κατά καιρούς από διάφορες δημοσκοπήσεις, τις οποίες επικαλείται και ο «Ιντιπέντεντ» και θέλουν το 69% όσων Βρετανών γνωρίζουν το θέμα να τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. «Ίσως έχουν παίξει ρόλο και οι επιτροπές για την επιστροφή των Γλυπτών» εκτιμά ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων και τον θετικό ρόλο του Μουσείου της Ακρόπολης το οποίο μπορεί να διαφυλάξει με ασφάλεια και να προβάλει το σύνολο των Γλυπτών του Παρθενώνα, ακριβώς δίπλα στο μνημείο στο οποίο ανήκουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια: