728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Σεπτεμβρίου 2016

Οργή ΥΠΕΞ για την εφεύρεση «τσάμικου ζητήματος» από τον επίτροπο Χαν

Χωρίς να ανακαλέσει μεν. στρογγυλεύοντας δε απάντησε η Κομισιόν όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το ατόπημα του Αυστριακού επιτρόπου Διερεύνησης της E. E. να βάλει στον κατάλογο των εκκρεμών διμερών ζητημάτων πέρα από την «οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων» και το τσαμικό ζήτημα, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Το θέμα απασχόλησε την Ευρωβουλή με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, η οποία - παρ' ότι παρά λίγο να δημιουργήσει τσαμικό θέμα εκεί που δεν υπήρχε, με την πρωτοβουλία της χαρακτήρισε μεν ανιστόρητη και αναληθή την απάντηση του επιτρόπου, δεν παρέλειψε όμως να αφήσει αιχμές και κατά της πολιτικής Κοτζιά για ένα εθνικό θέμα στο οποίο η θέση της ελληνικής διπλωματίας είναι πάγια και εκπεφρασμένη.

Τον Ιούνιο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ζητούσε να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο επίτροπο αν οι διαδηλώσεις του κόμματος των Τσάμηδων που γινόντουσαν στα Τίρανα με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά είναι στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα.

Στην απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., ο Γιοχάνες Χαν όχι μόνο αναγνώρισε ότι το θέμα είναι υπαρκτό, αλλά το αναβάθμισε σε εκκρεμές ζήτημα προς επίλυση.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απάντηση του επιτρόπου «αναληθή και απαράδεκτη» και επανέλαβε την πάγια εκπεφρασμένη θέση πως «τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας» .

«Ο επίτροπος Χαν με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας» τόνιζε το ΥΠΕΞ και καλούσε τον επίτροπο «να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του» .

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, που κλήθηκε να διευκρινίσει χθες αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως υφίσταται το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα» , με αφορμή την απάντηση του επιτρόπου τόνισε ότι η Επιτροπή «χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης» , επισημαίνοντας, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές, οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση.

Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει την επίσημη θέση της Επιτροπής για το κατά πόσο υφίσταται «τσαμικό ζήτημα» , απάντησε: «Όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις» .

Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Χαν, τόνισε: «Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία τού να μην ψεύδεσαι» .

Αναστασία Γιάμαλη για την Αυγή
Οργή ΥΠΕΞ για την εφεύρεση «τσάμικου ζητήματος» από τον επίτροπο Χαν Reviewed by on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2016 Rating: 5 Χωρίς να ανακαλέσει μεν. στρογγυλεύοντας δε απάντησε η Κομισιόν όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το ατόπημα του Αυστριακού επιτρόπου Διερ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]