728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

29 Σεπτεμβρίου 2016

Στα σκαριά ελληνοϊρανική τραπεζική συνεργασiα

Η νέα εποχή στις ελληνοϊρανικές σχέσεις φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται σήμερα, με την ε­πίσκεψη στην Ελλάδα του διοικητή της Κε­ντρικής Τράπεζας του Ιράν Βαλιολέιχ Σεϊφ, τον οποίο συνοδεύουν εκπρόσωποι ιρανικών ε­μπορικών τραπεζών. Στόχος της επίσκεψης εί­ναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τραπεζικών οργανισμών των δύο χωρών. Συ­γκεκριμένα, οι Ιρανοί τραπεζίτες θα συναντη­θούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάν­νη Δραγασάκη και τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με εκ­προσώπους των τεσσάρων συστημικών τρα­πεζών, των συνεταιριστικών τραπεζών και της Attica Bank.

Οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν αφορούν το άνοιγμα λογαριασμών μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, τόσο την ελλη­νική, όσο και την ιρανική πλευρά ενδιαφέρει η λειτουργία πιστωτικών και χρεωστικών καρ­τών ιρανικών τραπεζών στην Ελλάδα. Η προ­ώθηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα αφορά κυρίως Ιρανούς τουρίστες και θα υποβοηθήσει το α­ναπτυσσόμενο τουριστικό ενδιαφέρον.

Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο των συζη­τήσεων που είναι προγραμματισμένες για το διήμερο της επίσκεψης αναμένεται να

αποτε­λέσουν αντικείμενο διαβούλευσης διάφορα ε­πενδυτικά σχέδια ιρανικών κρατικών επιχει­ρήσεων, κυρίως στον κλάδο της ενέργειας. Μια τέτοια εξέλιξη αφορά, για παράδειγμα, τη δι­εύρυνση συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ, που ξεκί­νησε μετά τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Τεχεράνη, στο ταξίδι τον πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην κινεζική τράπεζα ΑΙΙΒ

Πάντως, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται για τη μόνη περίπτωση που αρχίζει να αποδίδει το οικονομικό άνοιγμα της κυβέρνησης. Το ε­πόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην κινε­ζική τράπεζα Asian Infrastructure Investτnent Bank (ΑΙΙΒ). Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές δια­δικασίες για την τελική συμφωνία. Μετά την ελ­ληνική είσοδο στην ΑΙΙΒ, η τράπεζα πρόκειται να χρηματοδοτήσει ελληνοκινεζικά ή κινεζικά έργα στην Ελλάδα ή ελληνοκινεζικά έργα σε α­σιατικές χώρες που συμμετέχουν, επίσης, στην τράπεζα. Γι' αυτά τα θέματα έχει οριστεί συνά­ντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονο­μικών και ενός εκ των αντιπροέδρων της τρά­πεζας στο περιθώριο της συνόδου του Διε­θνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσι­γκτον, από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου. Τέλος, την Αθήνα αναμένεται να επισκεφτεί, εκτός α­προόπτου, τον επόμενο μήνα ο πρόεδρος του κι­νέζικου κολοσσού Alibaba.
 
Ανδρέας Μπελέγρης για την Αυγή
Στα σκαριά ελληνοϊρανική τραπεζική συνεργασiα Reviewed by on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2016 Rating: 5 Η νέα εποχή στις ελληνοϊρανικές σχέσεις φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται σήμερα, με την ε­πίσκεψη στην Ελλάδα του διοικητή της Κε­ντρικής Τράπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]