728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

28 Σεπτεμβρίου 2016

Το Λονδίνο «αποχωρεί» από την Κύπρο

Σε μια σημαντική, για την προοπτική των ενδοκυπριακών συνομιλιών, εξέλιξη, το Λονδίνο γνωστοποίησε ότι η Βρετανία δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης μιας Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας (σ.σ.: με βάση τις συνθήκες του 1960 η Ελλάδα, η Βρετανία και η Τουρκία είναι «εγγυήτριες δυνάμεις» της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθεστώς που εκμεταλλεύθηκε η Άγκυρα για την εισβολή του Αττίλα, το 1974).

Η πρόθεση αυτή του Λονδίνου ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Όπως είναι γνωστό, υπέρ της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεων έχουν ταχθεί η Αθήνα και η Λευκωσία, επιμένοντας ότι συνιστούν «αναχρονισμό», δοθέντος του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την κα Μέι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «έγινε λεπτομερής παρουσίαση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας της πρότασης που έχει υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για τα θέματα εδαφικού και περιουσιακού». Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κα Μέι, και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει, είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ είναι σημαντικό πως τόνισε τη θέση της Βρετανίας, σε σχέση με τις Εγγυήσεις, ότι «δεν διεκδικεί τον όποιο ρόλο εγγυήτριας δύναμης, αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο της ζητηθεί και ο οποίος (ρόλος) θα συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες».

Ναυτερμπορική
Το Λονδίνο «αποχωρεί» από την Κύπρο Reviewed by on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016 Rating: 5 Σε μια σημαντική, για την προοπτική των ενδοκυπριακών συνομιλιών, εξέλιξη, το Λονδίνο γνωστοποίησε ότι η Βρετανία δεν διεκδικεί ρόλο εγγυ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]