728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

7 Οκτωβρίου 2016

Πόλεμος Γερμανίας-ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος

«Σκότωσε» κάθε ελπίδα για σοβαρή συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύντομα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, o οποίος έντονα ενοχλημένος από την ανακίνηση του θέματος στη διάρκεια «ζωντανής» συζήτησης στο CNN, υποστήριξε ότι κάποιοι παραπλανούν τον ελληνικό λαό. Είχαν προηγηθεί έντονες παρεμβάσεις τόσο της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκαρντ όσο και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ΤζακΛιου, υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός ρωτήθηκε για το τι ακριβώς θέλει να δει η Γερμανία πριν υπογράψει μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, και βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τα «αισθήματά» του: «Έχουμε» , είπε, «μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφασή μας στο Eurogroup του Μαίου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ό,τι έχει υποσχεθεί» .

Στη συνέχεια αφηγήθηκε ένα περιστατικό με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο:

«Με την αφορμή αυτή να αναφέρω πως στο Eurogroup του Μαΐου είχα υπενθυμίσει στον Έλληνα συνάδελφό μου Τσακαλώτο τι είχε πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο προκάτοχός του, ότι ακόμη και εάν διαγραφεί όλο το ελληνικό χρέος, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε δύο με τρία χρόνια. Και ο Τσακαλώτος μου απάντησε πως δεν είναι κάτι που λέει ο Γιάνης, είναι κάτι που έχω γράψει σε ένα βιβλίο» .

«Το χρέος» , συνέχισε, «δεν είναι πραγματικά για την προσεχή δεκαετία το πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Χρηματοδοτείται για μια δεκαετία χωρίς μεγάλα επιτόκια. Πληρώνει πολύ λιγότερο από ό,τι για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας» .

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα, να αποκτήσει και όχι να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα, με την οικοδόμηση μιας διοίκησης που θα ταιριάζει σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

(Οι Ελληνες) έχουν δεσμευθεί και τώρα πρέπει να παραδώσουν. Και βοηθάμε Αλλά η κύρια συζήτηση για το χρέος είναι παραπλανητική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα» .

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκαρντ που έλαβε μέρος στην ίδια συζήτηση, όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για να εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε:

«Το ίδιο πράγμα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και αυτό είναι σημαντική βελτίωση στην οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα και τα άλλα προαπαιτούμενα που έχουν συζητηθεί. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και σαφώς ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, διότι αυτοί είναι οι κανόνες βάσει των οποίων το ΔΝΤ μπορεί να δεσμεύσει διεθνή οικονομική στήριξη» .

«Καμία ευελιξία»

Προηγουμένως, η κ. Λαγκαρντ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ δεν θα δείξει πια καμία ευελιξία όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, την οποία θεωρεί απαραίτητη, καθώς αυτό - όπως είπε - δεν είναι βιώσιμο. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Όμως - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν προτίθεται να αλλάξει στάση και δεν θα συμμετέχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η κ. Λαγκαρντ είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο» .

Πρόσθεσε δε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για την Ελλάδα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αποκάλυψε δε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ESM.

ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

«Εδώ και πολύ καιρό» , είπε ο Αμερικανός υπουργός, «έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης» , τόνισε και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».
 
Μιχάλης Ιγνατίου για το Έθνος
Πόλεμος Γερμανίας-ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος Reviewed by on Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2016 Rating: 5 «Σκότωσε» κάθε ελπίδα για σοβαρή συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύντομα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, o οπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]