728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

26 Οκτωβρίου 2016

Συνθηκολογήστε, αλλιώς...

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ υπό τη μορφή απειλών ασκούν οι Βρυξέλλες στη μικρή Βαλονία για να εγκρίνει τη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε. - Καναδά (CETA), ας οποίες καθοδηγεί το Βερολίνο. Πιστεύοντας ότι οι πιέσεις αυτές θα καρποφορήσουν, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αισιοδοξεί ότι τελικά η συμφωνία θα υπογραφεί όπως έχει προβλεφθεί αύριο και «κρατά» την αντιπροσωπεία του Καναδά στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του γαλλόφωνου κόμματος CDH Μπενουά Λούτγκεν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Le Soir», κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά, που αγγίζει τα όρια της παραβατικότητας, και καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές πιέσεις απέναντι στο κόμμα του και το γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα, διατυπώνοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί απλά και μόνο μια τεράστια αγορά, αλλά εκτείνεται πέρα από αυτό. Ως προς τη CETA, ο Μ. Λούτγκεν θεωρεί προκλητικό μια συνθήκη η οποία αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης εδώ και πολλά χρόνια να περιορίζεται μόνο στο ελεύθερο εμπόριο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

Όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις και απειλές καθοδηγούνται από το Βερολίνο. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε χθες ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε προχθές μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα της Βαλονίας. Σε ερώτηση γιατί ο πρόεδρος της Επιτροπής επικοινώνησε με την Αν. Μέρκελ και όχι με άλλον ή άλλους ηγέτες κρατών - μελών, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε στην απάντηση ότι όλες οι επαφές είναι χρήσιμες στο πλαίσιο της επίτευξης λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη Βαλονία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εντολή της καγκελαρίου στον Ζ.-Κ. Γιούνκερ ήταν να χρησιμοποιήσει το όπλο των απειλών έναντι της πολιτικής ηγεσίας της Βαλονίας, ιδίως όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις από το περιφερειακό Ταμείο της Ε.Ε. και όχι μόνο... Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Α Μέρκελ καταφεύγει στην τακτική των απειλών για να πετύχει τους στόχους της. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες σε μικρότερο βαθμό, το έζησε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αναγκάστηκε να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο υπό την απειλή του Grexit..

Η Ανατολικογερμανίδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και το πανίσχυρο λόμπι των Γερμανών βιομηχάνων, που επιδιώκει περαιτέρω ανοίγματα στην αγορά του Καναδά με τη CETA, αρχίζει να γκρινιάζει με το απρόβλεπτο μπλοκάρισμα της συμφωνίας από τη Βαλονία. Ιδίως όταν η καγκελάριος φρόντισε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τον Καναδά, χάρη στη Σουηδέζα επίτροπο Μάλστρομ (εμπόριο). Και βρέθηκε από το πουθενά η λιλιπούτεια Βαλονία να θέσει σε κίνδυνο τα φιλόδοξα γερμανικά σχέδια.

Στην όλη διαμάχη μπήκε για τα καλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), Γερμανός, Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπογραφεί αύριο η CETA και κάλεσε τους Βαλάνους να άρουν το βέτο τους. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι ευρωβουλευτές της οποίας ανήκουν στο ΕΛΚ επικρατεί απόλυτη σιγή. Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE) Βέλγος, Γκι Φερχόφσταντ, διαβεβαίωσε ότι η CETA δεν είναι νεκρή και η συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τον Νοέμβριο. Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ιταλός Τζάνι Πιτέλα, είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σε 2 - 3 εβδομάδες και εξέφρασε την άποψη ότι οι θέσεις των Βαλάνων δεν έχουν ιδεολογική βάση... Μόνο οι Πράσινοι και η Ομάδα της Αριστεράς υποστηρίζουν ανοικτά τις θέσεις της Βαλονίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να συστήνει «υπομονή» και περιμένει την υπογραφή της συμφωνίας σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Μόνο ο Ντ. Τουσκ δεν αποκλείει να γίνει η υπογραφή αύριο. Και δεν αφήνει τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να φύγει από τις Βρυξέλλες.
 
Κώστας Μοσχονάς για την Εφημερίδα των Συντακτών
Συνθηκολογήστε, αλλιώς... Reviewed by on Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2016 Rating: 5 ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ υπό τη μορφή απειλών ασκούν οι Βρυξέλλες στη μικρή Βαλονία για να εγκρίνει τη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]