728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

26 Οκτωβρίου 2016

Βόλφγκανγκ, ακούς;

Tο μέλλον της Ευρώπης, το ελληνικό χρέος και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το Κυπριακό, το προσφυγικό, η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη και βεβαίως οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Γάλλο υπουργό ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σέβεται το σύνολο του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο «και μόνο μια τέτοια λύση, που θα σέβεται στο ακέραιο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ανεκτή από εμάς, τους Ευρωπαίους».

Το Κυπριακό συζητήθηκε λίγο αργότερα και στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, με τον κ. Κοτζιά να διατυπώνει το σύνολο των ελληνικών θέσεων για την άρση των εγγυήσεων και την ανάγκη απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τον κ. Ερό «να κατανοεί την ανάγκη η Κύπρος να είναι μια πραγματικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.» και να στηρίζει μια διζωνική, διακοινοτική λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και αναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς όμως να λαμβάνει θέση δημοσίως επί των εγγυήσεων καθώς «Η Γαλλία (μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) δεν είναι εγγυήτρια δύναμη. Δεν θέλει να παρέμβει -πολλώ δε μάλλον άμεσα- στη διαδικασία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Η σημαντικότερη πολιτικά και πλέον καθαρή γαλλική υποστήριξη ήρθε, πάντως, στο θέμα της ταχείας επίλυσης του χρέους. Ο κ. Ερό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δεν δίστασε να έρθει σε κόντρα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Βεβαίως και ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσουν οι εξελίξεις (για το χρέος) γρήγορα και το κατανοώ απολύτως. Αναφερθήκατε στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει άλλο χρονοδιάγραμμα υπόψη του. Αν όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με την εκεί εσωτερική εκλογική διαδικασία, αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν είναι επαρκώς πειστικό. Θα πρέπει να υπάρξει μια ορθολογική προσέγγιση του ζητήματος σε διάφορα στάδια. Έχω αναφερθεί στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, στις δεσμεύσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας. Μιλάμε για τη διαπραγμάτευση, για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Θα πρέπει το ένα στάδιο να διαδέχεται το άλλο και γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα θέμα με το ελληνικό χρέος και συγχρόνως, υπάρχει μια κοινή συμφωνία. Όλοι το δέχονται. Άλλωστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναφερθεί στην ανάγκη διευθέτησης αυτού του ζητήματος, εάν θέλουμε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές και να μπει στο πρόγραμμα συνδρομής που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Όσο πιο γρήγορα λυθεί αυτό το ζήτημα τόσο καλύτερα».

Ο κ. Ερό υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Γαλλία θα στηρίξει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση λίαν συντόμως, τις επόμενες εβδομάδες», καθώς «η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και θα πρέπει να βοηθηθεί για να πετύχει».

«Να τηρούνται οι δεσμεύσεις»

Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε στον Γάλλο ομόλογό του πως «στην Ευρώπη, όλες οι πλευρές πρέπει να κρατάνε τις δεσμεύσεις τους. Δεν υπάρχει συμφωνία που να αφορά μόνο μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά όλους και θα πρέπει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων να λαμβάνει υπόψη της και τα ιστορικά παραδείγματα. Δεν μπορεί να φέρεται κανείς στην Ελλάδα πιο σκληρά από ό,τι φέρθηκαν οι νικητές σύμμαχοι το 1953, στο Λονδίνο, έναντι μιας χώρας που είχε προκαλέσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χρώσταγε δυο δάνεια από τη δεκαετία του '20».

Κοτζιάς και Ερό συμφώνησαν στην ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό και είχαν κοινές απόψεις για τη Συρία, τη Λιβύη και το Μεσανατολικό. Ο κ. Ερό αναχώρησε για τη Λευκωσία, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή, μετά την Άγκυρα και την Αθήνα.
 
Νικόλας Ζηργανος για την Εφημερίδα των Συντακτών
Βόλφγκανγκ, ακούς; Reviewed by on Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2016 Rating: 5 Tο μέλλον της Ευρώπης, το ελληνικό χρέος και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το Κυπριακό, το προσφυγικό, η κατάσταση στη Συρία κα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]