728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

15 Νοεμβρίου 2016

Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας συζητά η Ε.Ε.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, εν μέσω ανησυχιών για την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε στο επίκεντρο του χθεσινού συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη χθεσινή προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας σε συνεργασία και με το NATO.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. χαιρέτισε τη συμφωνία και των 28 στην ουσία των προτάσεων, οι οποίες έχουν τρεις στόχους: Αντίδραση σε κοινές εξωτερικές απειλές, συνεργασία για την ενίσχυση των δομών ασφαλείας στα κράτη - μέλη που έχουν ανάγκη και προστασία των πολιτών της Ένωσης. «Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, αλλά να ενισχυθεί η Ε.Ε. με τα κατάλληλα εργαλεία και περαιτέρω πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί στο φιλόδοξο σχέδιο» υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι, επαναλαμβάνοντας πως αυτό το σχέδιο δεν έχει στόχο να επικαλύψει τον ρόλο του NATO.

Σε αυτό το πλαίσιο Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες πρωτοστατούν στην προώθηση μιας πιο φιλόδοξης κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν και ως «ευκαιρία» την εκλογή Τραμπ σε συνέχεια των δηλώσεών του περί ανάγκης της Ε.Ε. να «αυτονομηθεί» περισσότερο σε αυτούς τους τομείς.

Δηκτικό σχόλιο για τη βρετανική απουσία

Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ στη νέα εποχή Τραμπ τέθηκαν επί τάπητος σε μια έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου δείπνου που κάλεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι την Κυριακή το βράδυ. Στην εν λόγω συνάντηση, αρκετοί υπουργοί αρνήθηκαν να παραστούν, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ανώφελη», αλλά και ο Γάλλος Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος όμως επικαλέστηκε λόγους προγραμματισμού. Η Φ. Μογκερίνι σχολίασε με δηκτικό τρόπο χθες το πρωί ότι η απουσία του Βρετανού υπουργού ήταν «φυσιολογική», καθώς η χώρα του έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει και δεν είναι λογικό να ενδιαφέρεται για το μέλλον των σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Σε κλίμα έντονων ανησυχιών και αβεβαιότητας για το μέλλον της διατλαντικής συνεργασίας, η ίδια δήλωσε χθες πως η Ε.Ε. στοχεύει σε «πολύ στενές» σχέσεις με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, στέλνοντας ωστόσο μήνυμα ότι προτίθεται να διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές της σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στη συνέχεια του άτυπου δείπνου για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι «τυχαίο», αλλά αποτέλεσμα «μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση». Τέτοιες αλλαγές, συνέχισε ο κ Κοτζιάς, είναι, μεταξύ άλλων, η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης.

Κατά συνέπεια, δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει η Αριστερά, οι εξελίξεις οδηγούνται σε μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες, που δεν υπάρχει η Αριστερά, αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες ή και αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις.

Ζήτημα Αλβανίας από τον Ν. Κοτζιά

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, έθεσε χθες και το ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, επισημαίνοντας ότι «η γειτονική χώρα πρέπει να ικανοποιήσει και τις πέντε προϋποθέσεις -και όχι μόνο τη μία, που αφορά το δικαστικό- για να έχει ουσία η διαδικασία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ό,τι αφορά δε την Τουρκία, οι εξελίξεις στην οποία και το κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την ενταξιακή της πορεία συζητήθηκαν επίσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει πως «υπάρχουν περίοδοι με πολύ φιλική διάθεση απέναντί της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και περίοδοι, όπως σήμερα, που η κριτική απέναντι στην Τουρκία δεν είναι πάντα παραγωγική».

Χρ. Βασιλακη για την Αυγή
Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας συζητά η Ε.Ε. Reviewed by on Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2016 Rating: 5 Το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, εν μέσω ανησυχιών για την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε στο επίκ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]