728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

20 Δεκεμβρίου 2016

Ακιντζί:Χωρίς εγγυήσεις, παραμονή στρατού και εκ περιτροπής δεν θα υπάρξει λύση

Μπορεί να βρεθεί τρόπος για το θέμα των εγγυήσεων ώστε η μια πλευρά να αισθάνεται ασφάλεια και η άλλη να μην αισθάνεται απειλή, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στον τουρκικό Αλ Τζαζίρα λέγοντας ότι σε 15 χρόνια μπορεί να επαναξιολογηθεί το σύστημα των εγγυήσεων. Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια θα δουν οι Τ/Κ να γίνεται, θα υπάρχει Τ/Κ πρόεδρος της ομόσπονδης δομής, θα δουν το φυσικό αέριο της Κύπρου να πηγαίνει μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και θα δουν ότι από την φιλία της Τουρκίας κερδίζουν και οι δύο κοινότητες. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι στη Γενεύη θα εργαστούν ώστε στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι χάρτες, επισημαίνοντας ότι η Τ/κ πλευρά θα ετοιμάσει μια πρόταση για πάνω από 29,2% και η Ε/κ πλευρά ίσως για πάνω από 28,2%. Ανέφερε πως αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα ανοίξει ο δρόμος για δημοψήφισμα, εκτιμώντας, “χωρίς να είναι βέβαιο, ότι μπορεί να είναι στα μέσα του 2017”. Επανέλαβε ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξή του στον Αλ Τζαζίρα ο Τ/Κ ηγέτης ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν από τη Γενεύη με μια απόφαση για δημοψήφισμα ανέφερε πως αυτός είναι ο στόχος και πως μετά από τόσα χρόνια θέλουν πλέον να υπάρξει αποτέλεσμα. "Κάνουμε την τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας. Ο κ. Αναστασιάδης κι εγώ είμαστε είμαστε άνθρωποι της ίδιας γενιάς. Θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα νησί στο οποίο να μπορούν να ζήσουν. Οι νέες γενιές να μοιραστούν την ευημερία, ειρήνη και γαλήνη που θα φέρει το νησί", ανέφερε.

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση στη Γενεύη οι ελπίδες για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξανεμιστούν, ο Τ/Κ ηγέτης είπε "δυστυχώς" και πρόσθεσε ότι δεν νομίζει ότι θα ανοίξει ξανά εύκολα ένα τέτοιο παράθυρο σε μια τέτοια περίπτωση. "Γι αυτό και δεν είναι λάθος μια αξιολόγηση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία" ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας στη διεθνή διάσκεψη, ο Τ/Κ ηγέτης είπε η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να συμβάλει στη διαδικασία. Όπως είπε η Τουρκία είχε στηρίξει τη θέση να σταλούν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Μοντ Πελεράν αλλά η Αθήνα δεν το στήριξε. "Εμείς ελπίζουμε να συμβάλουν όπως πρέπει. Επειδή προβλέπουμε πως μια λύση δεν θα φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα μόνο για το νησί αλλά και για την Τουρκία και την Ελλάδα. Προβλέπουμε ότι θα επηρεάσει θετικά τις συμφωνίες της Τουρκίας με την ΕΕ", ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν περιμένουν να ακολουθήσει και ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την ίδια πολιτική στο Κυπριακό όπως και ο προκατόχους του, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι η ευχή τους είναι να διευθετηθεί τι Κυπριακό πριν αναλάβει ο Τραμπ. "Το ισχυρό ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζεται. Ελπίζουμε ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια στήριξη. Αλλά εδώ αυτοί που είναι σημαντικοί είναι οι Τ/Κ και οι Ε/Κ. Αν εμείς δεν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει", ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να μειώσουν τις διαφορές. Είπε ακόμη ότι στη Γενεύη στις 9,10 και 11 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν ότι έκαναν στην Κύπρο και πρόσθεσε πως θα εργαστούν με τρόπο ώστε στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι χάρτες τους στο εδαφικό. "Εμείς θα ετοιμαστούμε για πάνω από 29,2% και εκείνοι ίσως πάνω από 28,2%. Στο θέμα των ποσοστών εμείς κάναμε ένα σοβαρό βήμα. Τώρα θα περιμένουμε να κάνουν και εκείνοι ένα βήμα. Το πρόβλημα στο Μόντ Πελεράν ήταν αυτό. Είπαμε να τελειώσουμε το εδαφικό μέχρι την τέλεια και το κόμμα και μετά να περάσουμε στο κεφάλαιο της ασφαλείας και των εγγυήσεων. Γι αυτό βρεθήκαμε σε αδιέξοδο. Τώρα δεν είναι το ίδιο. Στο σημείο που βρισκόμαστε οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν τους δικούς τους χάρτες και θα συνεχίσουμε εκεί να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Στις 12 Ιανουαρίου η Ελλάδα και η Τουρκία και η Βρετανία θα ενταχθούν για το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων. Γίνεται λόγος για μια μέθοδο στην οποία θα γίνονται διαφορετικές συναντήσεις σε διαφορετικά δωμάτια. Δεν θα είναι οπωσδήποτε πέντε πλευρές μαζί. Ασφαλώς όταν έρθει η ώρα και αυτό θα γίνει. Γι αυτό λέμε πέντε χώρες άλλωστε. Αλλά ενώ εμείς οι δύο ηγέτες θα συζητούμε σε ένα δωμάτιο, σε διαφορετικό δωμάτιο θα συζητούν οι άλλοι τρεις ή η Τουρκία με την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες είναι αυτοί οι πέντε. Κι επιπλέον μπορεί να δεινέ και η ΕΕ ως παρατηρητής όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Μπορεί να έρθει η κ. Μογκερίνι ή ο κ. Γιούγκερ. Στις επαφές που έκανα στις Βρυξέλλες τους διαβίβασα αυτό. Δεν θα υπάρξει άλλο κράτος. Εμείς άλλωστε διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη πως εάν στην Γενεύη βγει θετικό αποτέλεσμα θα είναι μεγάλη επιτυχία και θα ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα. “Αξιολογώ ότι εκεί μπορεί να δοθεί μια ημερομηνία για δημοψήφισμα. Χωρίς να είναι βέβαιο μπορεί να είναι στα μέσα του 2017”, ανέφερε. Όπως είπε στο δημοψήφισμα θα υποβληθεί ένα συνολικό κείμενο συμφωνίας, προσθέτοντας πως αν αυτή η συμφωνία επιτευχθεί τον Ιανουάριο στη συνέχεια θα ετοιμαστεί το σύνταγμα του ομόσπονδου κοινού κράτους. “Οι δύο ομόσπονδες πολιτείες θα ετοιμάσουν τα δικά τους συντάγματα. Όλα αυτά θα ετοιμαστούν φτάνει τον Ιανουάριο να έχουμε στο χέρι μια επιτυχία”, ανέφερε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως αν όλα αυτά πάρουν δύο - τρεις μήνες μετά θα αρχίσει η περίοδος για να γίνουν κατανοητά από τις κοινότητες τα μεγάλα κείμενα που θα προκύψουν. Και πάλι, όπως είπε, θα χρειαστούν δύο τρεις μήνες για όλα αυτά.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη πως χωρίς να υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και δημοψήφισμα. “Θα είναι ένδειξη της ανάγκης για ισότητα των Τ/Κ. Για το θέμα των εγγυήσεων από την αρχή είπα αυτό: Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι οι ευαισθησίες των δύο πλευρών. Αυτά δεν είναι ζητήματα που θα διευθετηθούν χοντρικά. Αν η μια πλευρά συνεχίσει να λέει μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν θα υπάρξει συμφωνία. Αν και εμείς πούμε ‘να μην ακουμπήσουμε μια τελεία ή ένα κόμμα και να συνεχίσει όπως είναι’ και πάλι δεν θα υπάρξει συμφωνία. Εγώ από την αρχή λέω ότι εμείς χρειαζόμαστε ασφάλεια, χρειαζόμαστε και εγγυήσεις. Ενώ αυτή η ανάγκη μας θα καλυφθεί ας μην γίνει αποτελεί αυτό απειλεί για την άλλη πλευρά. Μπορεί να βρεθεί τρόπος γι αυτό. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες αυτές. Αν εγκαταλειφθούν οι "σκληρές" προσεγγίσεις, κάτι που περιμένουμε από την Ελλάδα, μπορούμε να μετατρέψουμε τον φόβο σε συνεργασία. Η πραγματική ασφάλεια με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί. Αυτό δεν γίνεται σε μια μέρα. Αυτό θα το δούμε στην πράξη. Μας λένε θα είστε εντός της ΕΕ και δεν χρειάζεστε άλλη εγγύηση. Έτσι δεν γίνεται, ο λαός μας δεν το αντιλαμβάνεται έτσι αυτό. Ας ζήσουμε, ας δούμε και μετά το αξιολογούμε. Πιστεύω αυτή είναι η πιο λογική προσέγγιση”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ερώτηση εάν θα τεθεί μια ημερομηνία για επαναξιολόγηση του θέματος, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι κατά την άποψή του αυτό μπορεί να γίνει σε τουλάχιστον 15 χρόνια. “Σε 15 χρόνια θα δείξει εάν λειτουργεί το νέο σύστημα που θα ιδρύσουμε. Το 1960 ιδρύσαμε μια δημοκρατία, λειτούργησε τρία χρόνια. Τώρα ας το δούμε αυτό με εκλογές τριών περιόδων. Ας δει η κοινότητά μας ότι ένας Τ/Κ μπορεί να γίνει πρόεδρος αυτής της ομόσπονδης δομης”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι είναι και εκείνοι συνέταιροι στα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. “Ας δούμε μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια να ενώνεται το φυσικό αέριο της Κύπρου με εκείνο του Ισραήλ και μέσω της Τουρκίας να σταλεί στην Ευρώπη. Στον οικονομικό τομέα ας δημιουργηθεί αμοιβαία εξάρτηση. Ας δουν ότι από την φιλία της Τουρκίας μπορούν και οι δύο κοινότητες να κερδίσουν. Ας δώσουν την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή την καινούρια κατάσταση. Μετά να επιστρέψουμε να τα αξιολογήσουμε ξανά. Υπάρχει ανάγκη για στρατό, για εγγυήσεις; Αλλά από την πρώτη μέρα εκφράσεις του τύπου ‘μηδέν στρατός, μην ανησυχείτε δεν θα γίνει τίποτα’ δεν μας προσφέρουν αρκετή ασφάλεια”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ρωσίας στην διαδικασία για το Κυπριακό, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι προσδοκεί να υπάρξει θετική συμβολή από όλες τις σημαντικές χώρες, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να είναι ανάμεσα σε αυτές επειδή είναι σημαντική χώρα. “Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να παίξουν ένα θετικό ρόλο. Εμείς αυτή τη διάσκεψη θα την κάνουμε μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων και η ΕΕ θα είναι παρατηρητής. Πέραν από αυτό οι κατάσταση περιπλέκεται λέμε. Αυτή την στάση μας τους την είπαμε καθαρά. Η Ρωσία δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στην διάσκεψη αλλά περιμένουμε να συμβάλει σε αυτήν”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν ανησυχούν ότι η Ρωσία θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για δημοψήφισμα, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην Γενεύη περιμένει ότι να κινηθούν όλοι θετικά για να διασφαλιστεί η λύση. “Δεν θέλω να εκφράσω καμιά ανησυχία. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια κατάσταση η οποία θα μας προκαλέσει ανησυχία. Εμείς αναμένουμε συμβολή”, είπε.

ΚΥΠΕ
Ακιντζί:Χωρίς εγγυήσεις, παραμονή στρατού και εκ περιτροπής δεν θα υπάρξει λύση Reviewed by on Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2016 Rating: 5 Μπορεί να βρεθεί τρόπος για το θέμα των εγγυήσεων ώστε η μια πλευρά να αισθάνεται ασφάλεια και η άλλη να μην αισθάνεται απειλή, δήλωσε ο Τ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]