Κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή σε ένα εκλογικό τμήμα στην περιφέρεια του Γκόστιβαρ Τέτσβσ, σι οποίες μπορεί να αλλάξουν ακόμη και την τελική κατανομή των εδρών, δίνοντας από 50 έδρες τόσο στον Νίκολα Γκρούεφσκι όσο και στον Ζόραν Ζάεφ και ουσιαστικά να οδηγήσουν σε... ισοπαλία, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις, αποφάσισε τελεσίδικα το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ.
Ο Ν. Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE όμως από την πλευρά του δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία χαρακτηρίζουν ως «παράνομη» και δηλώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν τις επαναληπτικές εκλογές, ενώ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Παράλληλα κλιμακώνουν τις επιθέσεις και ανεβάζουν την ένταση και την αβεβαιότητα στη γειτονική χώρα. Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα τον δυτικό παράγοντα και μετά την EE την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Το State Department δια του εκπροσώπου του Τζον Κίρμπι εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στην ΠΓΔΜ και καταδίκασε «την εμπρηστική ρητορική κάποιων πολιτικών αρχηγών, που παρακινεί επιθέσεις εναντίον θεσμικών οργάνων της ΠΓΔΜ και διαπιστευμένων ξένων πρέσβεων στη χώρα». Με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά φωτογραφιζόταν ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν αυτός που τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε δημόσια στην επίθεση κατά «ορισμένων πρέσβεων ξένων χωρών», ενώ στελέχη του VMRO-DPMNE διατύπωναν κατηγορίες κατά του Αμερικανού πρέσβη Τζες Μπέιλι για εξωθεσμική παρέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος του State Department κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες της γειτονικής χώρας να σεβαστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες και να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας αξιόπιστης και σταθερής κυβέρνησης που θα σέβεται το κρότος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Ακροβασίες
Οι τελεσίδικες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου ακολούθησαν εκείνες της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και εξέπληξαν για τις... ακροβασίες. Πρώτα απ' όλα απέρριψαν την επανάληψη των εκλογών σε ένα τμήμα μιας αλβανικής περιοχής, που είχε αποφασίσει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή μετά από ένσταση του αλβανικού κόμματος EESA και όπου κυριαρχούσαν οι Αλβανοί ψηφοφόροι.
Τη συγκεκριμένη προσφυγή είχε κάνει το VMRO-DPMNE. Αντίθετα το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή του SDSM -που είχε απορρίψει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή- και αποφάσισε την επανάληψη στο 2011 εκλογικό τμήμα του Τεάρτσε, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Γκόστιβαρ Τέτοβο, που δεν κυριαρχούν αποκλειστικά οι Αλβανοί ψηφοφόροι. Επανάληψη των εκλογών στο πρώτο εκλογικό τμήμα θεωρούνταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε πλήρη επικράτηση του SDSM οι Αλβανοί θα ψήφιζαν μαζικά υπέρ του SDSM για να τιμωρήσουν τον Ν. Γκρούεφσκι και ανατροπή του συσχετισμού στην περιφέρεια, με την αφαίρεση της έδρας από το VMRO-DPMNE υπέρ του SDSM.
Όμως η επανάληψη στο 2011 εκλογικό τμήμα είναι πολύ πιο αβέβαιη για το αποτέλεσμα αφού οι ψηφοφόροι μοιράζονται ανάμεσα σε Αλβανούς αλλά και περισσότερους Σλαβομακεδόνες και Τούρκους. Στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου ψήφισαν από τους 714 εγγεγραμμένους οι 404 και πήραν 91 το VMRO-DPMNE και 87 το SDSM ενώ τις υπόλοιπες ψήφους μοιράσθηκαν τα αλβανικά κόμματα.Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Νικόλα Τοντόροφ έσπευσε να επιτεθεί στα μέλη του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου κάνοντας λόγο για παράνομη απόφαση που πάρθηκε με πολιτικά κίνητρα, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που αποβλέπει να αλλοιώσει τη βούληση του λαού και την ψήφο 455.000 πολιτών που ψήφισαν το VMRO-DPMNE δίνοντας του την πλειοψηφία. Από την πλευρά του όμως εκπρόσωπος του SDSM ανέφερε ότι 600.000 πολίτες ψήφισαν ότι δεν υπάρχει θέση στην πολιτική σκηνή για άτομα σαν τον Ν. Γκρούεφσκι, ενώ έκανε λόγο για επαφές με τα άλλα κόμματα προκειμένου να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού με μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.
Χρίστος Τελίδης για το Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια: