728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Δεκεμβρίου 2016

Κρίσιμο το 2017 για όλη τη... γειτονιά

Ο Ιανουάριος του 2017 αναμένεται να είναι μήνας κρίσιμων εξελίξεων στο σύμπλεγμα των κρίσεων που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία επηρεάζουν μια σειρά άλλα πεδία με γεωπολιτική και πολιτική σημασία και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των πολλαπλών κρίσεων. Γι' αυτό και στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα διεθνή γεγονότα, με σκοπό η κυβέρνηση να τοποθετηθεί δεόντως.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα διεξαχθούν μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς το διάστημα 9-11 Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 του μηνός, βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών στο Μαξίμου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και να συζητήσουν τις προοπτικές των επικείμενων διαπραγματεύσεων. Χθες συνάντησε για το ίδιο θέμα τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, και τον επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη.

Το Κυπριακό όμως αποτελεί θέμα στο οποίο εμπλέκονται μια σειρά χώρες, που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» μεταξύ τους στο διαρκές πολεμικό σκηνικό της Συρίας. Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν κρατά στα χέρια της μεγάλο μέρος της κατάστασης, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία αποτελούν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτό το σκηνικό οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιθυμούν να αναλύσουν το πεδίο, εξ ου και η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι είπαν Τσίπρας - Πούτιν

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το Κυπριακό και τη Συρία, αλλά και για διμερή θέματα συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν άλλωστε και οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα και αξιωματούχους του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιβεβαίωση της σταθερότητας στην Ελλάδα κρίνεται παραπάνω από αναγκαία, εξ ου και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το Μαξίμου και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο με την έναρξη του νέου έτους αναμένεται -με αιχμή την αναμενόμενη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους στα μέσα Ιανουαρίου- να πυκνώσει τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα πολιτικά εμπόδια που υψώνει το Βερολίνο λόγω της αναβλητικότητας του ΔΝΤ. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει ότι, προκειμένου να εδραιωθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, που θα λειτουργήσει ως πρόσθετος μοχλός ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα αξιωματούχοι του Μαξίμου λένε πως δεν έχουν απολύτως κανέναν λόγο να παύσουν την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της. Θεωρούν άλλωστε πως οποτεδήποτε ανέβηκαν οι τόνοι και εκλήθη η ηγεσία της Ν.Δ. να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέστη «Βατερλό», καθώς αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές του προθέσεις για την οικονομία και την κοινωνία. Διόλου τυχαία κυβερνητικοί κύκλοι ανέδειξαν χτες αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Alpha 989». Σχολίαζαν πως παραμένει «πιστός στις επιταγές των δανειστών», ενώ αναφορικά με τις συχνές αλλαγές απόψεών του, καλούσαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να «παίξει την κολοκυθιά με το επιτελείο του».

Οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται απέναντι στους ακραίους -μήπως και τον προωθήσουν- με χιλιάδες απολύσεις σε Δημόσιο και δήμους», συμπεραίνοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί «λίπος» τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους. Σημείωναν δε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απειλεί με απολύσεις όχι μόνο όλους τους συμβασιούχους αλλά και τους μόνιμους υπαλλήλους των δήμων» και τον καλούσαν «να μάθει επιτέλους να σέβεται το ψωμί του μεροκαματιάρη, χρονιάρες μέρες. Όλα έχουν ένα όριο. Έλεος». Όσον αφορά, τέλος, τον χαρακτηρισμό «κατάπτυστη» που απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή Τσακαλώτου, σχολίαζαν πως «μετά τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με πολιτικούς όρους. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Νίκος Σβέρκος για την Εφημερίδα των Συντακτών
Κρίσιμο το 2017 για όλη τη... γειτονιά Reviewed by on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30, 2016 Rating: 5 Ο Ιανουάριος του 2017 αναμένεται να είναι μήνας κρίσιμων εξελίξεων στο σύμπλεγμα των κρίσεων που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολεμ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]