728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

27 Ιανουαρίου 2017

Αμετάκλητο «όχι» του Άρειου Πάγου στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών


«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια είναι πάνω από την ενοχή» τόνισε η πρόεδρος του ενός εκ των τριών Ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου, ζητώντας να μεταφραστεί η φράση λέξη προς λέξη στους κατηγορούμενους

«Όχι» στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο είπε τελεσίδικα και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος. Ταυτόχρονα το ανώτατο δικαστήριο ήρε την κράτησή τους, καθώς δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες στη χώρα μας.

Οι σχετικές αποφάσεις εκφωνήθηκαν από τους προέδρους των τριών διαφορετικών συνθέσεων που έκρινε τις υποθέσεις τους. Όπως τόνισε μάλιστα η πρόεδρος του ενός εκ των τριών Ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου, ζητώντας μάλιστα να μεταφραστεί λέξη προς λέξη στους τέσσερις πρώτους στρατιωτικούς η φράση «τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια είναι πάνω από την ενοχή».

Η απόφαση για τους τέσσερις πρώτους και τους δύο τελευταίους Τούρκους ήταν ομόφωνη ενώ για τους άλλους δύο μειοψήφισε ένα μέλος.

Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των οκτώ ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους και απειλούνται με βασανιστήρια, ακόμα και θάνατο αν επανέλθει στη χώρα η θανατική ποινή, όπως έχει απειλήσει ο Ερντογάν. Κοινό σημείο των τριών αποφάσεων ήταν ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Απόφαση υποθήκη για τους νέους νομικούς

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο συνήγορος υπεράσπισης Χρήστος Μυλωνόπουλος δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς».

Ο έτερος υπερασπιστής Όμηρος Ζέλιος υπογράμμισε: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αυγή
Αμετάκλητο «όχι» του Άρειου Πάγου στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών Reviewed by on Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2017 Rating: 5 «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια είναι πάνω από την ενοχή» τόνισε η πρόεδρος του ενός εκ των τριών Ποινικών τμημάτων του Αρείου Πά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]