728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

18 Ιανουαρίου 2017

Ένα βιαστικό και πρόχειρο πραξικόπημα

Ακριβώς έξι μήνες μετά το τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ευρωπαϊκές πηγές έρχονται να φέρουν στο φως μια... διαφορετική εκδοχή της ιστορίας όσων συνέβησαν στην Τουρκία, ανατρέποντας εκ βάθρων το μύθευμα Ερντογάν περί Φετουλάχ Γκιουλέν και «γκιουλενιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης». Η εν λόγω... διαφορετική εκδοχή αποκτάει πρόσθετη βαρύτητα, καθώς προέρχεται από την υπηρεσία πληροφοριών της EE στις Βρυξέλλες (INTCEN).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να σχεδίαζε μαζικές εκκαθαρίσεις στο τουρκικό στράτευμα καιρό πριν από την απόπειρα του πραξικοπήματος. Τουρκικοί στρατιωτικοί κύκλοι το πληροφορήθηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν από τη 15η Ιουλίου. Φοβήθηκαν ότι οι ίδιοι επρόκειτο να βρεθούν στο στόχαστρο, και γι' αυτό, σε μια προσπάθεια δηλαδή να προ λάβουν - αιφνιδιάσουν τον «αντίπαλο» Ερντογάν, έσπευσαν να προχωρήσουν στο πραξικόπημα.

Επικαλούμενος τη συγκεκριμένη εκδοχή, θα μπορούσε ενδεχομένως κανείς να εξηγήσει και την προχειρότητα βιασύνη με την οποία έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Όλα τα παραπάνω περιγράφονται σε έκθεση της ΙNTCEN με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2016, την οποία φέρνουν στο φως οι «Times» του Λονδίνου. Το πραξικόπημα απλώς λειτούργησε ως καταλύτης σε ένα μπαράζ διώξεων πού είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων ότι μειώνεται στην εν λόγω έκθεση.

«Κανένα στοιχείο»

Όσο για τον αυτοεξόριστο στις ΜΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν στοχοποιεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, αυτός «δεν είναι πιθανό να διαδραμάτισε ρόλο στην απόπειρα». «Ο Γκιουλέν δεν είναι πιθανό να είχε πραγματικά τις δυνατότητες να κάνει τέτοια βήματα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο στρατός και οι γκιουλενιστές θα ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν ο ένας με τον άλλο για να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Το γκιουλενιστικό κίνημα είναι αποκομμένο και κατά κάποιον τρόπο μακριά από την κοσμική αντιπολίτευση και τον τουρκικό στρατό».

Οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών έρχονται να ανατρέψουν όλη τη ρητορική Ερντογάν περί μιας «γκιουλενιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης» με το ακρωνύμιο FETO.

«Η απόφαση για το πραξικόπημα προέκυψε από τον φόβο των επερχομένων διώξεων» σημειώνει στην έκθεσή της η INTCEN υπογραμμίζοντας ότι στην εν λόγω απόπειρα πήραν μέρος «γκιουλενιστές, κεμαλιστές (κοσμικοί), αντίπαλοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καιροσκόποι... αλλά και τμήματα του στρατού που δεν ήταν ικανοποιημένα από τις κυβερνητικές πολιτικές απέναντι στο ΡΚΚ και στη συριακή κρίση».

Όσο για τον Ερντογάν, αυτός «εκμεταλλεύτηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία καταπίεσης».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν. ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ 75χρονος Τούρκος ιμάμης, αποτελεί (μαζί με τους Κούρδους) το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Άγκυρας Ουάσιγκτον. Η πλευρά Ερντογάν απαιτεί την έκδοση του. Η ομάδα Τραμπ το σκέφτεται...

«Έξωση» από τα σχολεία για Ατατούρκ και Ινονού

Έξι μήνες μετά το πραξικόπημα, οι διώξεις στην Τουρκία συνεχίζονται, με τη χώρα να παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Θύματα» των διώξεων και σι εθνάρχες της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ και Ισμέτ Ινονού, τους οποίους η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση θέλει τώρα να «εξορίσει» από τα νέα σχολικά βιβλία της Ιστορίας.

Τον Ινονού μάλιστα ολοκληρωτικά.
Ένα βιαστικό και πρόχειρο πραξικόπημα Reviewed by on Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2017 Rating: 5 Ακριβώς έξι μήνες μετά το τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ευρωπαϊκές πηγές έρχονται να φέρουν στο φως μια... διαφορετική εκδοχή της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]