728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

26 Ιανουαρίου 2017

Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί μετά τη Γενεύη

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το έδαφος για λύση. Ο πρωθυπουργός είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο. Θέμα εβδομάδων η δεύτερη διάσκεψη για την Κύπρο σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του OHE

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σήμερα στη Λευκωσία μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές μετά τη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι κυρίως ζητήματα που έχουν εσωτερική πτυχή, ενώ πρόκειται να γίνει συζήτηση και για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χθες, εν όψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε «μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό».

Πέρα από τα δύο τελευταία θέματα, περίπου ακόμα πενήντα βρίσκονται ανοιχτά και τα οποία θα κληθούν να διαπραγματευτούν και να κλείσουν το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης. Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξουν άμεσα θεαματικές εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ανέφερε πως «είναι σαφές, όπως φάνηκε στη διάσκεψη και στις συνομιλίες στο Μον Πελεράν σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο, ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος», ο ίδιος είναι έτοιμος να παραστεί στις συνομιλίες.

Επ' αυτού του θέματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ειδικός σύμβουλος του OHE κ. Άιντα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσδιορίζοντας χρονικά το πότε μπορεί να συνεχιστεί η διάσκεψη σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, έκανε λόγο για «εβδομάδες (από τώρα) και όχι μήνες, αλλά δεν έχουμε την ημερομηνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις ελληνικές θέσεις, σημείωσε ότι αυτές από την αρχή ήταν απολύτως σαφείς και ότι υπάρχει σταθερός συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία: «Προσήλωση στις συνομιλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του OHE και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ε.Ε. Με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων».

Ακόμη, ανέφερε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από «επικοινωνιακές λογικές και εθνικιστικές εξάρσεις που βλέπουμε πόσο στοιχίζουν στη γείτονά μας».

Να διατηρηθεί η ορμή των διαπραγματεύσεων ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας


«Δεν υπάρχει παράδοση να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας μέλος μιας διάσκεψης. Δεν υπάρχει προηγούμενο να καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη αυτού του είδους, γιατί θα χάσει τη θέση του». Αυτά υποστήριξε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, μία ημέρα μετά την ενημέρωση που παρείχε στους 15 πρεσβευτές των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη. Μετά την ενημέρωση, το Σ. Α. κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους «να διατηρήσουν την ορμή των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Άιντα, μετά την ενημέρωση στο Σ.Α., μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες από τους διαπραγματευτές στην κατεύθυνση μιας νέας προσέγγισης, «πιο συνολικής». Εντούτοις, αρνήθηκε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό. Το μόνο που δήλωσε ήταν πως το ακανθώδες ζήτημα της ασφάλειας θα πρέπει περιλαμβάνεται σε διάφορα επίπεδα, από το συνταγματικό, την εξωτερική ασφάλεια και την εσωτερική ασφάλεια. Και όλα αυτά μέσω των μηχανισμών εκείνων που θα εξασφαλίζουν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Ανδρέας Μαυρονιάννης: «Τίποτε δεν γίνεται εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος μίλησε για το θέμα σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον πρέσβη Νίκο Αιμιλίου. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «Αυτό που γίνεται δεν είναι τίποτε που μπορεί να είναι εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη συμφωνία που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον κυπριακό ελληνισμό και τον ελληνισμό γενικότερα και μόνο αν υπάρξει κάτι που να βελτιώνει τα πράγματα, θα γίνει αποδεκτό από την κοινότητά μας. Γι’ αυτό να μην ανησυχείτε καθόλου».

Ανδρέας Μπελέγρης για την Αυγή
Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί μετά τη Γενεύη Reviewed by on Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017 Rating: 5 Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το έδαφος για λύση. Ο πρωθυπουργός είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]