728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Ιανουαρίου 2017

Στο Νότο τα πάμε καλά..


Ενθαρρύνουμε την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και συνταγματικών αξιών, προς το συμφέρον ολόκληρης της ζώνης του ευρώ». Η φράση που περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη της Λισαβόνας και υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας γέμισε ικανοποίηση τα κυβερνητικά κλιμάκια. Ωστόσο απομένουν ακόμα λίγες εβδομάδες μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου, όπου αντικειμενικά θα πρέπει να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις των ηγετών ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τη στήριξή τους προς την Ελλάδα στις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Συμπέρανε ότι οι ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών στέλνουν το μήνυμα «της αλληλεγγύης μεταξύ μας, ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο τέλος -στο βάθος- θα έλεγα ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε δι αιρέσεις και σε διασπάσεις».

Οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μαριάνο Ραχόι επέφεραν θετικά αποτελέσματα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Ο μεν Γάλλος πρόεδρος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η χώρα του διατηρεί την πάγια θέση πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα. Ο δε συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός, που θα φιλοξενήσει και την επόμενη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί η κυβέρνησή του με την Αθήνα, ενώ στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι ηγέτες θα δώσουν μάχη, μεταξύ άλλων, για οικονομικές πολιτικές που θα μας επιτρέπουν να επενδύουμε περισσότερο, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, το ενδιαφέρον Ραχόι αξιολογήθηκε ως το σημαντικότερο κέρδος από τις επαφές Τσίπρα.

Οι εκλογές

«Το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Δεν θα κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, στη χώρα θα κάνουν κακό, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο το ερώτημα

παραμένει: Τι θα πράξει η κυβέρνηση αν οι δανειστές δεν αποδεχτούν τη λύση της επέκτασης του δημοσιονομικού «κόφτη» και ζητήσουν προληπτική ψήφιση μέτρων για το 2019 και μετά;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε («Εθνος») ότι «πολιτική συμφωνία θα υπάρξει, διότι έχει καταστεί σαφές πως η συντριπτική πλειοψηφία των δανειστών και εταίρων μας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».

Εκτίμησε ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος» και καταλόγισε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο ΔΝΤ και στην πολιτική διαφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018.

«Μπορούμε να αποδεχτούμε υπό προϋποθέσεις την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτό είναι κάτι που το κατανοούν όλες οι πλευρές πλην του ΔΝΤ» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η στάση του ΔΝΤ και η αμηχανία των υπόλοιπων δανειστών και εταίρων προκαλούν πρόσθετο σκεπτικισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετέφερε στην «Εφ.Συν.» το ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση: «Πώς είναι δυνατόν το ΔΝΤ να βγάζει μια τέτοια έκθεση και την ίδια ώρα να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα;».

Η απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί πιθανότατα στις 6 Φεβρουαρίου, όταν και θα συνεδριάσει η διοίκηση του Ταμείου και θα αξιολογήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το Κυπριακό

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κεκτημένο της Ε.Ε. και υπό την ηγεσία του νέου γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζουμε ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μας μετά τη συμφωνία, και ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι η καλύτερη εγγύηση για μια επανενωμένη Κύπρο» επισήμαναν στη διακήρυξή τους οι ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών. Επόμενος σημαντικός σταθμός για τους ηγέτες θεωρούνται οι εορτασμοί στην ιταλική πρωτεύουσα τον Μάρτιο για την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Νίκος Σβέρκος για την Εφημερίδα των Συντακτών
Στο Νότο τα πάμε καλά.. Reviewed by on Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2017 Rating: 5 Ενθαρρύνουμε την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]