728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

24 Ιανουαρίου 2017

Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας και στις «ομάδες εμπειρογνωμόνων»


ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ αισιοδοξία για εκδήλωση θεαματικών πρωτοβουλιών στο αμέσως ερχόμενο διάστημα για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζεται μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη διεθνή Διάσκεψη στη Γενεύη και στις εργασίες των ομάδων εμπειρογνωμόνων των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας).

Την Πέμπτη, πάντως, συναντώνται στη Μεγαλόνησο ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Προχθές, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη εμφανίστηκε να κρατά ίσες αποστάσεις, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις απαιτούν ευελιξία(!) από όλες τις πλευρές.

Χθες, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, αφού τόνισε ότι η Μόσχα είναι κατά των «τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων» για τη διευθέτηση του Κυπριακού, των «έξωθεν πιέσεων» και της επιβολής έτοιμων συνταγών για να «εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα οποιουδήποτε», υπογραμμίζει ότι η Ρωσία «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εμπλακεί ενεργά στην επίλυση», ενώ σημειώνει ότι «σταθερή βάση για μια ειρηνική διευθέτηση θα μπορούσαν να είναι οι εγγυήσεις του Σ.Α.».

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του OHE, Μπαρθ Αϊντα, δέχεται τις επικρίσεις σημαντικής μερίδας Κύπριων πολιτικών. Ενδεικτικά, το ΔΗΚΟ τον καταγγέλλει για «ταύτιση με τις τουρκικές θέσεις» και «συμπαιγνία κατά της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Πρόσφατα διέρρευσαν έγγραφα του ιδίου ότι η Διάσκεψη της Γενεύης θα διαρκούσε δύο ημέρες (12 και 13/1) και όχι μία, όπως, αντίθετα, έγινε.

Μάλιστα, την Παρασκευή 13-1-2017, ενώ η ελληνική αντιπροσωπία παρέμενε στη Γενεύη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφυγε με το κρατικό αεροσκάφος του, βάζοντας έτσι τέλος στις συνομιλίες.

Αδιάλλακτη στάση φέρεται να κράτησε η Άγκυρα και στις «ομάδες εμπειρογνωμόνων».

Κατά πληροφορίες, μοναδική «υποχώρησή» της ήταν η πρόταση για εξαετή παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων που θα συνδέεται με την εφαρμογή της οποιασδήποτε συμφωνίας για το Κυπριακό.

Αν πάει καλά, δηλαδή, θα συζητήσει στη συνέχεια την κατάργηση. Αν όχι, όπως για παράδειγμα με ένα επεισόδιο, το οποίο μπορεί να προκληθεί από μια προβοκάτσια, όχι μόνο δεν θα το συζητήσει, αλλά θα έχει και δικαίωμα μονομερούς επέμβασης(!).

Θ. Αργυράκης για τον Ελεύθερο Τύπο
Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας και στις «ομάδες εμπειρογνωμόνων» Reviewed by on Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017 Rating: 5 ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ αισιοδοξία για εκδήλωση θεαματικών πρωτοβουλιών στο αμέσως ερχόμενο διάστημα για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζεται μετά το α...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]