728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

15 Φεβρουαρίου 2017

Κοτζιάς: «Πύλη» εισόδου του Βιετνάµ στην Ευρώπη η Ελλάδα


Με την κατάθεση στεφάνου στο µνηµείο προς τιµήν των θυµάτων των πολέµων για την ανεξαρτησία του Βιετνάµ και την επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη Χο Τσι Μιν ξεκίνησε τη δεύτερη και τελευταία µέρα της επίσκεψής του στο Ανόι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πριν αναχωρήσει για την πόλη Χο Τσι Μιν, το µεγαλύτερο, πληθυσµιακά και βιοµηχανικά, κέντρο της χώρας.

Συγκινηµένος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μαυσωλείου του Χο Τσι Μιν: ‘Αυτή η επίσκεψη είναι ένα όνειρο ζωής για µένα, να αποτίσω φόρο τιµής σε ένα ιστορικό ηγέτη, τον Χο τσι Μιν, ο οποίος οδήγησε τον αγώνα του έθνους για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς του και για την διατήρηση της εθνικής ενότητας και της κυριαρχίας τoυ. Έναν ηγέτη ο οποίος ήταν µια έµπνευση για εµάς’.

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε επίσης να επισκεφθεί και το σπίτι του στρατηγού Βο Νγκουγιέν Γκιαπ, του ήρωα του πολέµου της ανεξαρτησίας του Βιετνάµ, ο οποίος ήταν ο διοικητής των Βιετναµέζων στον νικηφόρο πόλεµο κατά των γαλλικών δυνάµεων στο Ντιεν Μπιεν Φου το 1954. Στη συνάντηση που είχε µε τον γιο του στρατηγού αυτός του εξέφρασε την βαθιά, όπως τόνισε, εκτίµηση των Βιετναµέζων προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος ‘στήριξε τον αγώνα της ανεξαρτησίας του Βιετνάµ εκφράζοντας συνεχώς την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του’. Ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από το Ανόι όπου οι επαφές που είχε χθες, τόσο µε τον πρωθυπουργό όσο και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάµ, προβλήθηκαν µε πηχυαίους τίτλους σε όλα τα πρωτοσέλιδα των βιετναµέζικων εφηµερίδων.

Σε συνέντευξή του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάµ, ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας – Βιετνάµ ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη µακρά παράδοση των θετικών σχέσεων µεταξύ των δύο λαών, στο σεβασµό και την υποστήριξή µας στον αγώνα των Βιετναµέζων για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας τους. Επισήµανε επίσης ότι ‘στις µέρες µας, αναπτύσσουµε την συνεργασία µας σε άλλα πεδία, από την εκπαίδευση έως τον πολιτισµό, την άµυνα και την παροχή τεχνογνωσίας προερχόµενης από την ελληνική ναυτιλία.

Το πλέον σηµαντικό ζήτηµα είναι η οικονοµική συνεργασία των δύο χωρών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Το διµερές εµπόριο αναπτύσσεται πολύ ικανοποιητικά, αφού ο όγκος του έχει τριπλασιαστεί κατά τα προηγούµενα έτη και πλέον, επιδιώκουµε να δηµιουργήσουµε ένα επιχειρηµατικό φόρουµ, στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα είδη επιχειρηµατικής συνεργασίας και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για επενδύσεις στο Βιετνάµ ή ακόµη και στην Ελλάδα, καθώς και για την ενδυνάµωση του τουριστικού ρεύµατος ανάµεσα στις δύο χώρες’, πρόσθεσε. Ως προς τα επόµενα βήµατα στη διµερή συνεργασία ο κ. Κοτζιάς απάντησε: ‘Θα προσπαθήσουµε να συστήσουµε ένα επιχειρηµατικό φόρουµ, αλλά προηγουµένως, θα πρέπει να δηµιουργήσουµε ένα επιχειρηµατικό συµβούλιο και εν συνεχεία, να συζητήσουµε πολύ συγκεκριµένα σχέδια. Θα προβλέπονται δύο επίπεδα διαβούλευσης. Το πρώτο θα αναφέρεται στην οικονοµία γενικώς και το δεύτερο θα επικεντρώνεται στον ρόλο του Βιετνάµ και της Ελλάδας στον κόσµο και πως θα µπορούσε να αναβαθµιστεί η συνεργασία µας σε διεθνές επίπεδο, όπως στο πλαίσιο διεθνών οργανισµών’.

Στην πόλη Χο Τσι Μιν όπου µετέβη σήµερα, ο υπουργός Εξωτερικών µε την ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση µε τον πρόεδρο της Επιτροπής του Λαού, Νγκουγιέν Θαν Φόνγκ. Μια συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίµα, κατά την οποία ο κ. Κοτζιάς µίλησε µε θερµά λόγια για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και για τις επαφές του στο Ανόι. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα σχέδια διοργάνωσης επιχειρηµατικού φόρουµ και την διεύρυνση της οικονοµικής και ναυτιλιακής συνεργασίας, καθώς και στην συνεργασία στον τοµέα των µεταφορών, επισηµαίνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η πύλη του Βιετνάµ στην ΕΕ.

Η πόλη Χο Τσι Μιν είναι το οικονοµικό κέντρο του Βιετνάµ µε το 25% του ΑΕΠ της χώρας να παράγεται εκεί. Μια ραγδαία αναπτυσσόµενη πόλη, όπου έχουν επενδύσει επιχειρήσεις από 85 χώρες. Σήµερα εκεί δραστηριοποιούνται 250.000 επιχειρήσεις και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουν τις 500.000 το 2020, όπως εξήγησε ο κ. Φονγκ στον κ. Κοτζιά, επισηµαίνοντας ότι το Βιετνάµ έχει τεράστιες επιχειρηµατικές προοπτικές στον τοµέα της υψηλής τεχνολογίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις επιχειρηµατικές ευκαιρίες που προσφέρει το Βιετνάµ, αναφέρθηκε στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, στην τεχνογνωσία που διαθέτουµε σε τοµείς όπως αυτός της τουριστικής συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερη µνεία έκανε στη συνεργασία µεταξύ των λιµενικών αρχών των δυο χωρών και στις δυνατότητες πολιτιστικής συνεργασίας.

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα επισκεφτεί το τεχνολογικό πάρκο και το πολεµικό µουσείο της πόλης.

Έθνος
Κοτζιάς: «Πύλη» εισόδου του Βιετνάµ στην Ευρώπη η Ελλάδα Reviewed by on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2017 Rating: 5 Με την κατάθεση στεφάνου στο µνηµείο προς τιµήν των θυµάτων των πολέµων για την ανεξαρτησία του Βιετνάµ και την επίσκεψη και κατάθεση στεφά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]