Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκτιμώντας ότι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας.
Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους της Ελλάδας προσπαθώντας για σύναψη συμφωνίας, πράγμα το οποίο είναι αρκετά δύσκολο», διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση σύναψης συμφωνίας.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ και οι προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της είναι θετικές. Έκανε λόγο για τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και θα προσελκύσουν επενδύσεις, σημειώνοντας ότι «γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους, προσθέτοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση υπερκάλυψης των στόχων κινούνται και οι προβλέψεις. Τόνισε επίσης, ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι πραγματικά.
«Πρέπει να δείξουμε και να πούμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας», ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική, δείχνοντας (έτσι) ότι ο καθένας μπορεί να εμπιστευθεί την ελληνική οικονομία.
«Ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το σημείο ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων από τη μια, και της ευημερίας και στήριξης όσων υποφέρουν από τη φτώχεια και την ανεργία στην Ελλάδα από την άλλη», είπε ο κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας στην συνέχεια ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος νοιάζονται για τον ελληνικό λαό».
«Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «επιθυμούμε μια ισχυρή Ελλάδα η οποία έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, στην καρδιά της Ευρωζώνης», αναφέροντας ότι αυτό είναι εφικτό και προσθέτοντας ότι η προσοχή και οι προσπάθειες όλων πρέπει τις επόμενες λίγες ημέρες να επικεντρωθούν στο να ολοκληρωθεί το ζήτημα (της αξιολόγησης) που είναι τόσο σημαντικό για την Ελλάδα. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά πως «όλες οι παράμετροι έχουν τεθεί στο τραπέζι, οι πάντες γνωρίζουν».
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ είπε ότι «οι αριθμοί μας (της Κομισιόν) είναι στο τραπέζι, οι αριθμοί μας είναι επιβεβαιωμένοι από τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, εμείς θέλουμε τη συμμετοχή του, χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Αυτό συνιστά εγγύηση και ασφάλεια για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι και ο καθένας να είναι ικανοποιημένος με τις παραμέτρους που θα συμφωνηθούν».
Όσον αφορά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει προληπτικά πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί, δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, προσθέτοντας «πρέπει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων, των αναγκών του προγράμματος και της ευημερίας. Αυτή η ισορροπία σημαίνει κάποια μέτρα από τη μιά και κάποια θετικά μέτρα από την άλλη».
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει συζητήσεις, ο κ. Μοσκοβισί, είπε ότι ποτέ τέτοιου είδους συζητήσεις δεν είναι εύκολες «Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει, δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευθώ, είμαι εδώ για να συζητήσω με την ελληνική κυβέρνηση, τους Έλληνες εταίρους, έτσι ώστε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ να πει στις 20 Φεβρουαρίου ότι έχει τις παραμέτρους», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Η συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί
«Φθάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα» τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ».
«Είναι ώρα να αναγνωρίσουν όλοι τις θυσίες του ελληνικού λαού. Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, αλλά φτάνει με τη λιτότητα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ένας σημαντικός εταίρος σε μια συμμαχία της λογικής που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη».
«Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας όπως και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», είπε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπογραφή συμφωνίας.
«Χρειάζονται λίγα ακόμη βήματα - στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τάχθηκε υπέρ «ενός ισορροπημένου σετ μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει αξιόπιστη και ελκυστική για επενδύσεις. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να έχουμε μια Ελλάδα με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης», κατέληξε ο επίτροπος, υπογραμμίζοντας, ότι «όλοι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα».
«Συγχαρητήρια για την αναγόρευσή σας σε επίτιμο διδάκτορα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Ευρωπαίο επίτροπο, ενώ ξεκίνησε το χαιρετισμό του αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας.
«Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μία εντυπωσιακή υπεραπόδοση» είπε απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Επιστρέψαμε στην ανάπτυξη νωρίτερα, το 2016 και το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι είχαμε μία απόδοση στα έσοδα, καταφέραμε τους στόχους στο πλεόνασμα 0,5% και μιλάμε για ένα τελικό αποτέλεσμα του 2%. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ότι οι προβλέψεις για το 2017 και το 2018 για την ανάκαμψη μιλούν για 2,5% και 3% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018..
Συνεπώς θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι αυτά τα αποτελέσματα, οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε.
«Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα νούμερα, και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμα είναι ότι φθάνει πια με την λιτότητα στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, επί τη βάση των αποτελεσμάτων που ήδη είπαμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για δομικές μεταρρυθμίσεις, για ένα μείγμα πολιτικών αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Είμαι επίσης της άποψης, ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά περισσότερη ανακούφιση. Ανακούφιση στη φορολογία, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και επίσης θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Μια συμμαχία, αν θέλετε, των λογικών έτσι ώστε να φθάσουμε σε μία ανάπτυξη και στην καινοτομία το ταχύτερο δυνατόν. Ο χρόνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη δική μας στρατηγική και είμαι σίγουρος, και αισιόδοξος ότι η Επιτροπή πρέπει και θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος σε αυτό τον συνασπισμό των λογικών», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
«Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη. Είμαι πολύ ευτυχής που επανέρχομαι στην Ελλάδα», είπε ξεκινώντας την απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος και παρομοίασε την Ελλάδα με τον «φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του».
«Είμαι εδώ για να εργασθώ μαζί σας. Τα αποτελέσματα της Ελλάδος είναι πολύ ικανοποιητικά. Είχατε υπεραπόδοση στην ανάπτυξη το 2016 που ήταν υποτιθέμενα μια χρονιά ύφεσης και είχαμε 0,3% ανάπτυξη. Είχαμε πολύ καλά τελευταία τρίμηνα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και συνέχισε.
«Οι δικές μας προβλέψεις για το 2017 και το 2018, είναι εκείνες που αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ευρώπη, του 3% για το 2018. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είχατε υπεραπόδοση το 2015 και το 2016 και τα πράγματα πήγαν καλά. Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί το 2017 και το 2018. Όποιες και αν είναι τώρα οι αποφάσεις, αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα, στους πραγματικούς αριθμούς και οι πραγματικοί αριθμοί, όπως είδα τη Δευτέρα, είναι οι αριθμοί εκείνοι που εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις».
Αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική στιγμή», που θα μπορούσε, όπως είπε, «να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πιστεύω πως απαιτούνται προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» τόνισε.
«Θίξατε το θέμα της λιτότητας» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ξέρω τους Έλληνες πολύ καλά και νιώθω φίλος αυτής της χώρας. Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Όμως, όπως είπατε προηγουμένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, εποικοδομητική για ξένες επενδύσεις και ελκυστική και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, διότι η εμπιστοσύνη είναι το σημείο κλειδί», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε.
«Πρέπει να βρούμε μέτρα επ’ ωφελεία των ανέργων. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στις τάξεις μας μία Ελλάδα με θέσεις εργασίας με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης. Οι επόμενες μέρες είναι φυσικά ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από μία λύση και οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν. Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα. Αυτές οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν τώρα, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς και οι άνθρωποι θα δουν τα αποτελέσματα. Τα μέλη της Επιτροπής, όπως πάντα, θέλουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.
Ακόμη και αν οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ -και φυσικά θα πρέπει αυτό να επικυρωθεί και στο Eurogroup- θα πρέπει, εμείς, η Επιτροπή, θα κάνουμε το βέλτιστο δυνατόν για να φθάσουμε σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: