Το «έξω πάμε καλά» υπήρξε το πιο εύστοχο ίσως απόφθεγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και, απ' ό,τι φαίνεται, διατηρεί την ισχύ και την αλήθεια του μέχρι τις μέρες μας. Η φράση αυτή ταιριάζει απόλυτα στα «διαρρηγμένα ιμάτια» της δήθεν ανήσυχης αντιπολίτευσης και των προσκείμενων σε αυτή μέσων ενημέρωσης, κυρίως του Διαδικτύου, για το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο και Θαρραλέο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Αλβανία.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η επίσκεψη στην Αλβανία επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα τόσο στα Τίρανα όσο και στην Αθήνα από ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Αιχμή του δόρατος, το ανύπαρκτο «τσάμικο ζήτημα». Είναι δυνατόν να αναβληθεί επίσημη επίσκεψη επειδή ένα περιθωριακό κόμμα ανακινεί τέτοια θέματα και προτίθεται να διαδηλώσει; Είναι δυνατόν να αποτελεί κάτι τέτοιο κριτήριο άσκησης εξωτερικής πολιτικής; Με αυτή τη λογική, ο πρόεδρος Κλίντον το 1998 δεν θα έπρεπε να επισκεφθεί την Αθήνα, γιατί τον περίμεναν ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, και οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να πραγματοποιούν καμία επίσκεψη.
Αυτό το κλίμα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί, ευελπιστώντας ότι Θα αποσπάσει πολιτικά οφέλη, κυρίως η Νέα Δημοκρατία, με δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιάννη Κεφαλογιάννη, αγνοώντας πλήρως ότι στην εξωτερική πολιτική απαιτείται ψυχραιμία. και σοβαρότητα, διότι ό,τι και να κάνεις έχει επίπτωση. «Είναι σαφές», σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές, «ότι η κυρία Μπακογιάννη -και όχι μόνο αυτή- με τη στάση της έδειξε να μην έμαθε τίποτα από εξωτερική πολιτική κι ας θήτευσε στην υπουργική καρέκλα του νεοκλασικού της Ζαλοκώστα»...
Οι εκατό πληρωμένοι προβοκάτορες διαδηλωτές που παρίσταναν τους Τσάμηδες μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ήταν δήθεν η «απόδειξη» ότι ήταν λάθος η πραγματοποίηση της επίσκεψης. Καμία σημασία δεν δόθηκε από μέσα ενημέρωσης, σχολιαστές με κύρος και μερικές αμφιβόλου αξιοπιστίας και εμφανώς κατευθυνόμενες ιστοσελίδες το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μην εμποδίζουν την είσοδο. Ούτε, βέβαια, στο γεγονός ότι με εντολή της κυβέρνησης των Τιράνων η αστυνομία απομάκρυνε τους λίγους διαδηλωτές προκειμένου να μην δημιουργηθούν Θέματα και τορπιλιστεί η συνάντηση, με πιθανό αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διπλωματικό ζήτημα και να διακοπεί η επίσκεψη, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η Ελλάδα όταν παρέστη ανάγκη.
«Η ελληνική διπλωματία δεν φοβάται να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και προχώρησε στην επίσκεψη γνωρίζοντας τις δυσκολίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις τη στρουθοκάμηλο, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι και τα κράτη πρέπει να συζητούν τα προβλήματά τους. Άλλωστε, από τον διάλογο δεν έχεις να χάσεις τίποτα, όπως τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι διπλωματία σημαίνει διάλογος.
Τα αποτελέσματα της επίσκεψης και το παρελθόν.
Στα Τίρανα, λοιπόν, ο κ. Κοτζιάς πραγματοποίησε ένα επιτυχημένο ταξίδι, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός, 'Εντι Ράμα, κατά τη συνάντησή τους δεν είπε λέξη για Τσάμηδες~ αντιθέτως, δήλωσε ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντικμίρ Μπουσάτι, στις δηλώσεις του τόνισε ότι η χώρα του «δεν έχει κανενός είδους εδαφική αξίωση προς την Ελλάδα» και ότι «είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την τελική πράξη του Ελσίνκι». Μάλιστα, επισήμανε ότι «οι αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας του γείτονα ισχύουν πάνω από καθετί». Με καλύτερο και σαφέστερο λόγο δεν μπορούσαν να ειπωθούν τα πράγματα για όσους καταλαβαίνουν. 'Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, για τους δικούς τους αντιπολιτευτικούς λόγους, δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι ουσιαστικά η επίσκεψη «"σκότωσε" το 'τσάμικο Θέμα" και τον αλυτρωτισμό που υποκρύπτει», δήλωναν πολιτικοί παράγοντες.
Απολύτως σαφής ήταν ο κ. Μπουσάτι και για το τι επιδιώκει η Αλβανία. «Υπάρχει κοινή βούληση από την πλευρά των αντίστοιχων κυβερνήσεων για να προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στρατηγικές σχέσεις και είναι σχέσεις με μεγάλη δυναμική». Ιδιαίτερη αξία και ευρύτερη σημασία έχει και η δήλωσή του - παρότι έγινε για τις θαλάσσιες ζώνες - ότι η λύση Θα βασίζεται στο ευρωπαικό πνεύμα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτοί δεν είναι οι διαχρονικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας;
Ο Έλληνας υπουργός είχε το Θάρρος να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Αλβανία και να πει ό,τι έπρεπε να πει τόσο δημόσια όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές που είχε εκεί. Επανέλαβε σε όλους τους τόνους και παντού, ακόμα και σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, ότι η Ελλάδα δεν φοβάται να συζητάει, ότι τα προβλήματα έχουν λύσεις, ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις και ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αρκεί η τελευταία να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά, υποστηρίζοντας ότι «<ασφαλώς δεν είναι στοιχείο του ευρωπαισμού ο όποιος εθνικισμός».
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στα Βαλκάνια, πείθοντας και διαθέτοντας προτάσεις. Ενδεικτικό αυτού είναι τόσο η, Τετραμερής στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) παρουσία της Ε.Ε., τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την ΠΓΔΜ, η προώθηση των σχέσεων με Βουλγαρία και Αλβανία και, πρόσφατα, η επιδιωκόμενη βαλκανική συνεννόηση με τη συνάντηση στη Σοφία Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, τεσσάρων χωρών-μελών της Ε.Ε. Το δε ταξίδι στην Αλβανία διασπά και τον άξονα υποτέλειας που επιχειρεί να επιβάλει στα Βαλκάνια ο «σουλτάνος» της Άγκυρας Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας κράτη της περιοχής δορυφόρους του.
Στο σπίτι του κρεμασμένου...
Αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει εν τω μεταξύ η στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πολιτικούς παρατηρητές να υπενθυμίζουν ότι οι κυβερνήσεις των δύο αυτών κομμάτων ήταν που επέτρεψαν στην Αλβανία να μπει στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. χωρίς να έχουν καταφέρει να λάβουν ως αντάλλαγμα λύσεις θεμάτων στο διμερές επίπεδο. «Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλάνε για σκοινί», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι και σημείωναν ότι «η γελοιοποίηση είναι εύκολη όταν ξεχνάς τις ευθύνες σου και την ανυπαρξία σου όταν είχες τη δυνατότητα και όφειλες να δράσεις»...
Δεν υπάρχουν σχόλια: