728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

27 Ιουνίου 2016

Το ωστικό κύμα του Brexit χτυπάει τον ελληνικό τουρισμό

Μουδιασμένος είναι ο τουριστικός κλάδος από την απόφαση του Brexit, καθώς οι Βρετανοί αποτελούν τη μία από τις δύο μεγαλύτερες δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού, με περίπου 2,5 έως 3 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

Οι φόβοι των ελλήνων εκπροσώπων του τουρισμού, σε αυτήν τη φάση, αφορούν κυρίως τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσο, «αν συνεχιστεί η υποτίμηση της στερλίνας, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των βρετανών πολιτών» .

Για τους Βρετανούς που έχουν ήδη αγοράσει κάποιο πακέτο διακοπών, λένε οι έλληνες ξενοδόχοι, το Brexit και τα νέα δεδομένα που αυτό δημιουργεί στη βρετανική οικονομία και τις επιχειρήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν αρκετούς στην απόφαση να μην ταξιδέψουν τώρα για διακοπές ή να περιορίσουν τον χρόνο τους. Ωστόσο, ακόμα κι αν τελικά ταξιδέψουν, ερωτηματικό παραμένει το πώς θα συμπεριφερθούν καταναλωτικά, όπως και το πώς θα διαχειριστούν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους.

Επίσης, για τους Βρετανούς που δεν έχουν επιλέξει -αγοράσει ακόμα κάποιο πακέτο διακοπών, ο βασικός κίνδυνος είναι να μην το αποτολμήσουν για φέτος. Σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των επισκεπτών από τη Βρετανία αφορά κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, δηλαδή κρατήσεις που γίνονται λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι και κατά κύριο λόγο μέσα στην περίοδο αιχμής. Το ίδιο ισχύει και για τους Βρετανούς που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν μεμονωμένα.

Σε κάθε περίπτωση, ερωτηματικό παραμένει το πόσοι Βρετανοί θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν, πόσα θα ξοδέψουν και πόσο διάστημα θα μείνουν στον προορισμό τους.

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Επίσης, έντονος είναι ο προβληματισμός των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου για τις προ κρατήσεις της επόμενης περιόδου. Άλλωστε, η Βρετανία είναι μία από τις ελάχιστες αγορές όπου οι πωλήσεις των τουριστικών πακέτων για την επόμενη περίοδο αρχίζουν πολύ νωρίτερα από τις υπόλοιπες. Εκτιμάται ότι οι όποιες επιπτώσεις στις προκρατήσεις για το 2017 θα φανούν από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Μέχρι τότε αναμένεται να έχουν απαντηθεί κι άλλα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική τουριστική βιομηχανία σε σχέση με το Brexit, όπως:

  • Τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες και ειδικά με τις εταιρείες «χαμηλού κόστους»;
  • Πού θα φθάσουν οι ναύλοι;
  • Θα αλλάξουν και σε ποιο βαθμό οι συνεργασίες και οι συμφωνίες με τους tour operators και τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία;
  • Θα απολέσει η Ελλάδα συνέδρια και άλλες εταιρικές συναντήσεις ή εκδηλώσεις λόγω αυξημένου κόστους;
  • Θα αλλάξουν οι διαδικασίες εισόδου των Βρετανών στις χώρες της EE;

Σοβαρό ερωτηματικό αποτελεί και ο τρόπος αντίδρασης των τουριστικών προορισμών που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς την Ελλάδα, η οποία ήδη διαθέτει «ακριβά πακέτα» λόγω των γνωστών εξελίξεων στον ΦΠΑ κ.λπ.

Στο μεταξύ, η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ), σε σχέση με το Brexit, αναφέρει ότι η πτώση της αξίας της στερλίνας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα ταξίδια των Βρετανών και στην αγοραστική τους δύναμη στο εξωτερικό. Ωστόσο, εκτιμά ότι η περίοδος χάριτος κατά την οποία οι βρετανοί ταξιδιώτες δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στον τρόπο ταξιδιού τους στην EE θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει η ΑΒΤΑ, οι ταξιδιώτες είναι το ίδιο ελεύθεροι με χθες να ταξιδεύουν από τη Βρετανία στην EE, οι ευρωπαϊκές κάρτες περίθαλψης υγείας παραμένουν σε ισχύ, όπως και οι ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των επιβατών στις αερομεταφορές.

Του Κώστα Ντελέζου για τα ΝΕΑ
Το ωστικό κύμα του Brexit χτυπάει τον ελληνικό τουρισμό Reviewed by on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016 Rating: 5 Μουδιασμένος είναι ο τουριστικός κλάδος από την απόφαση του Brexit, καθώς οι Βρετανοί αποτελούν τη μία από τις δύο μεγαλύτερες δεξαμενές ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]