728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

7 Ιουλίου 2016

Κοινή δήλωση για την ενίσχυση της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας - Κίνας

 Μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Li Keqiang, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, 2-6 Ιουλίου 2016.

1. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό Li Keqiang και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Λαϊκού Εθνικού Κονγκρέσου κ. Zhang Dejiang. 

2. Εφέτος, το 2016, ενισχύεται περαιτέρω η δυναμικά εξελισσόμενη ολοκληρωμένη δεκαετής στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Οι δύο πλευρές, κατά την διάρκεια της επίσκεψης, επιβεβαίωσαν την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισαν την βούλησή τους να εμβαθύνουν και να ενδυναμώσουν αυτήν την συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των δύο Κρατών και των δύο λαών.

3. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι η ειλικρινής και αμοιβαία επωφελής συνεργασία, με αλληλοσεβασμό, αποτελεί την σταθερή βάση της διμερούς σχέσης τους και επανέλαβαν την δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τις υψηλού επιπέδου επαφές τους και να εντατικοποιήσουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις τους. Επιβεβαίωσαν την βούλησή τους να εμβαθύνουν την στρατηγική εταιρική σχέση τους στην βάση αμοιβαίου συμφέροντος, με θεμέλιο τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις.

4. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προσήλωσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την υποστήριξή τους στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, με στόχο την διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης. Oι δύο πλευρές δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την συνεργασία τους στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων Διεθνών Οργανισμών, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές, ειδικώτερα η τρομοκρατία.

Η Ελλάδα και η Κίνα δεσμεύονται για την διατήρηση της θαλάσσιας τάξης στην βάση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της κατοχυρωμένης σε αυτήν ελευθερίας της ναυσιπλοίας και των υπερπτήσεων. Είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών να διατηρηθεί η τάξη αυτή καθώς και η σταθερότητα της περιοχής. Αμφότερες οι πλευρές τάσσονται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των εδαφικών διαφορών και των ζητημάτων που σχετίζονται με θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και με περιφερειακές και διμερείς συμφωνίες . Χαιρετίζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμβάλλουν στην εκτόνωση των εντάσεων.

5. Η Ελλάδα σέβεται την «Πολιτική της μίας Κίνας» και χαιρετίζει την πρόοδο της Κίνας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, καθώς και την συνεισφορά της στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Η Κίνα αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

6. Η Κίνα εκτιμά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες και την συμβολή της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων στην χώρα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

7. Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. 

8. Οι δύο πλευρές θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν την διμερή συνεργασία τους στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενισχύοντας όλες τις σχετικές προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και να ενθαρρυνθεί η αμοιβαία επωφελής επενδυτική δραστηριότητα. Η κινεζική πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εισάγουν περισσότερα, υψηλών προδιαγραφών και τυποποίησης ελληνικά προϊόντα, ειδικώτερα αγροτικά προϊόντα, επεξεργασμένα τρόφιμα, κρασιά, είδη πολυτελείας και ναυτιλιακά είδη. Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, εκ περιτροπής στην Αθήνα και το Πεκίνο, και θα σχεδιάζει και επιβλέπει την πρόοδο στην διμερή οικονομική συνεργασία. 

9. Η πλατφόρμα διασύνδεσης μεταξύ της Ασίας και Ευρώπης δημιουργεί νέες, ενδιαφέρουσες προοπτικές για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της από κοινού ανάπτυξης του προγράμματος «One Belt one Road», για τις Θαλάσσιες και Χερσαίες Μεταφορές, καθώς και για την ανάπτυξη λιμένων και υπηρεσιών, όχι μόνον αναβαθμίζοντας τις περιφερειακές υποδομές αλλά και συμβάλλοντας στην αύξηση του διεθνούς εμπορίου.

Το «Έτος 2015 Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας» έδωσε ώθηση στην ήδη ουσιαστική συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας και των Μεταφορών και επιβεβαιώνει τις δυναμικά εξελισσόμενες προοπτικές για περαιτέρω επέκταση της θαλάσσιας συνεργασίας.

Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά υπήρξε επιτυχής και αμοιβαίως επωφελής. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές διερευνούν σημαντικό αριθμό σχεδίων και έργων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και τη δημιουργία διαμετακομιστικών υπηρεσιών για την ασφαλή και ταχεία μεταφορά εμπορικών αγαθών από και προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, αμφότερες οι πλευρές θα προωθήσουν την διμερή τους συνεργασία με τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ εταιρειών τους, καθώς και με την ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο την προώθηση της Ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις θαλάσσιες μεταφορές του σύγχρονου Δρόμου One Belt One Road.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν, επίσης, να ενισχύουν σταθερά την τουριστική τους συνεργασία με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και με την εγκαθίδρυση απευθείας αεροπορικών διασυνδέσεων. 

10. Οι δύο πλευρές, λίκνα δύο αρχαίων πολιτισμών υψίστης σημασίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, εκφράζουν την βούλησή τους να διερευνήσουν νέα πεδία στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία τους στον πολιτιστικό τομέα, προκειμένου να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση και τις επαφές μεταξύ των δύο λαών κατά τρόπο εποικοδομητικό και δημιουργικό. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν την συνεργασία τους στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογίας, της επιστημονικής έρευνας και των εκπαιδευτικών ανταλλαγών με έμφαση στη συνεργασία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Επίσης, τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στη συνεργασία για κινηματογραφικές παραγωγές. 

11. Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τη σημασία της προώθησης της Στρατηγικής Συνεργασίας ΕΕ-Κίνας κατά τρόπο ισορροπημένο και συνεκτικό, προκειμένου να προωθήσουν την σχέση ΕΕ-Κίνας ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, τον πολιτικό διάλογο και τη «Στρατηγική Ατζέντα Συνεργασίας ΕΕ-Κίνας 2020» σε τέσσερις τομείς: 1. Ειρήνη, 2. Ανάπτυξη, 3. Μεταρρύθμιση και 4. Πολιτισμός [Η Κίνα αναγνωρίζει το μοναδικό ρόλο της Ελλάδας στην προαγωγή της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας]. Η Κίνα επανέλαβε την υποστήριξή της προς την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επαίνεσε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε ανταλλαγές, με αμοιβαίο όφελος, και η Κίνα καλωσορίζει την συμμετοχή της Ελλάδας, ως παρατηρητή, στην συνεργασία «16+1».

Και οι δύο πλευρές προσδοκούν μία επιτυχημένη 11η Σύνοδο ASEM και δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη συνεργασία στο πλαίσιο του Κέντρου Συνεργασίας ASEM για την Επιστήμη και την Ανάπτυξη.

Η Σύνοδος Κορυφής G20 που διοργανώνει η Κίνα, στο Hangzhou, το Σεπτέμβριο 2016 αποτελεί ευκαιρία να συζητηθούν οι παγκόσμιες προκλήσεις υπό το πρίσμα της προώθησης διεθνώς αποδεκτών λύσεων. 

Η Ελλάδα εξέφρασε την ενεργό υποστήριξή της στην επιτυχία της Κινεζικής Προεδρίας της Συνόδου Κορυφής στο Hangzhou. Η Ελλάδα ελπίζει η Σύνοδος να αποφέρει θετικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στην προώθηση της ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας, βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, δίνοντας ώθηση στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και προωθώντας τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Κοινή δήλωση για την ενίσχυση της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας - Κίνας Reviewed by on Πέμπτη, Ιουλίου 07, 2016 Rating: 5  Μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Li Keqiang, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξης ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]