728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Ιουνίου 2016

Οι δύο όψεις μιας επίσκεψης

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Οι στόχοι, οι επαφές, οι επιχειρηματίες και η πολιτική - οικονομική σημασία που της αποδίδει το Μαξίμου.

Επίσκεψη υψηλής πολιτικής και οικονομικής σημασίας πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συνοδευόμενος από 40 εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το ταξίδι του Γερμανού αξιωματούχου, ο οποίος περνά στη μία το μεσημέρι το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αξιολογείται ως εξαιρετικά σημαντικό από την ελληνική κυβέρνηση για δύο βασικούς λόγους. Καταρχάς, στο αμιγώς οικονομικό σκέλος, αφού σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των επαφών αναμένεται η υπογραφή κοινής διακήρυξης με το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η εμβάθυνση της συνεργασίας στα ενεργειακά και άλλους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος θα απασχολήσει τις συναντήσεις του κ Γκάμπριελ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στόχος της επίσκεψης είναι η συμμετοχή της Γερμανίας στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων μέσω εταιρειών όπως η Mitsubishi Hitachi Powers Systems, η κοινοπραξία που έχει κατασκευάσει τον αερολιμένα Αθηνών, η Fraport η κρατική γερμανική τράπεζα KfW, ο όμιλος τραπεζών ProCredit, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, οι βιομηχανίες Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim, καθώς και οι επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Emerson, Nordex και Solarworld.

Οι θέσεις του

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμιστική θέληση» που διέκρινε και ζητώντας παρεμβάσεις όπως βοήθεια για τη μείωση του χρέους, για να αρχίσει και πάλι η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συγκυρία, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο κ. Γκάμπριελ, εκτός από αντικαγκελάριος, είναι ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, με τους οποίους ανοίγεται ένα παράθυρο συνεννόησης στο πλαίσιο της προσπάθειας -και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες- για στροφή της Ευρώπης σε μια πιο κοινωνική, αναπτυξιακή και δημοκρατική ατζέντα

Ως γνωστόν, η Αθήνα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία, λαμβάνοντας μέρος μάλιστα στις συνόδους των σοσιαλιστικών κομμάτων αλλά και στις δράσεις των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών, όπως η επικείμενη του Ιουλίου στο Παρίσι με οικοδεσπότη τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Στο Μαξίμου αναφέρονται εξάλλου σε «διακριτή προσέγγιση» της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά και εκτιμούν ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα εντείνουν τη δική τους προσπάθεια προκειμένου να κάνουν αντιληπτά το στίγμα και τις διαφορές τους εντός του συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ.

Επίσης, στον απόηχο της άτυπης συνόδου κορυφής διαπιστώνουν ότι μετά το Brexit αποκρυσταλλώνονται δύο στρατόπεδα εντός της Ε.Ε.: Των χωρών-μελών που οι ηγεσίες τους επιθυμούν «περισσότερη Ευρώπη και αλληλεγγύη», στο οποίο εντάσσεται η Ελλάδα, και εκείνων που προκρίνουν τη λύση της «λιγότερης ή καθόλου Ευρώπης», που εκπροσωπούν οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ως εκ τούτου, ευελπιστούν ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω της επίσκεψης του θα στείλει τα μηνύματα εκείνα που αφ' ενός θα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αξίζει την εμπιστοσύνη των εταίρων της και αφ' ετέρου, με το ειδικό πολιτικό βάρος του, θα προσθέσει τη φωνή του σε αυτές που απαιτούν η Ευρώπη να προβεί σε αλλαγή πορείας.

Οι δύο όψεις μιας επίσκεψης Reviewed by on Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2016 Rating: 5 Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Οι στόχοι, οι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]