728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

27 Ιουλίου 2016

Επαφές για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τους «27»

Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι υπάρχει προσχέδιο συμφωνίας με το Λονδίνο σχετικά με τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., αλλά φαίνεται ότι στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει για τα καλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την εξεύρεση λύσεων για τη μετά το Brexit περίοδο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε τη Δευτέρα όχι δεν υφίσταται προσχέδιο συμφωνίας και τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν το αντίθετο αποτελούν ευσεβείς πόθους και τίποτε παραπάνω... Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, σε συνέντευξη σε γαλλικό κανάλι (France 2) αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει προθεσμία στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο και επανέλαβε ότι το Η.Β. δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά εάν αποκλίνει των ευρωπαϊκών κανόνων...

Είναι φανερό ότι όλοι έχουν ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή που χάραξε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για επίδειξη κατανόησης απέναντι στην κυβέρνηση Μέι και γενικά για τήρηση ήπιας στάσης μετά το Brexit Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που ζητούσαν την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος την άμεση υποβολή αιτήματος από τη Μ. Βρετανία για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης, ώστε να αρχίσει η διαδικασία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την εντολή του Βερολίνου. Άλλωστε, η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε στους 27 ότι η Μ. Βρετανία δεν πρόκειται να υποβάλει επίσημα αίτημα για έναρξη διαδικασίας εξόδου πριν από τα τέλη του έτους. Και όλα δείχνουν ότι θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να υπερασπίσει τα βρετανικά συμφέροντα..

Ανεπίσημα όμως, παρά τη διάψευση των Βρυξελλών, οι συζητήσεις έχουν αρχίσει στο περιθώριο μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για τη μελλοντική σχέση του δεύτερου με τους «27». Αυτό προκύπτει από μια σειρά διαρροών από διπλωματικές πηγές των δύο πλευρών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα κοινοτικής επικαιρότητας Eurobserver, έχει διαμορφωθεί το πρώτο σχέδιο που καλύπτει μια βασική πτυχή της εν λόγω σχέσης. Πρόκειται για τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην ενιαία αγορά, με αντιστάθμισμα οικονομικά ανταλλάγματα... Το σχέδιο αυτό προβλέπει την παροχή δυνατότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύει στην επικράτεια του για μια 7ετία την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων από τα άλλα κράτη μέλη για μια συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο ήταν ένα μέτρο που είχαν υποσχεθεί στο Λονδίνο οι 27 πριν από το δημοψήφισμα, το οποίο πρόβαλε έντονα ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τώρα όμως, με το Brexit να αποτελεί γεγονός, οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες... Άλλο επίμαχο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να επιτραπεί στο Σίτι του Λονδίνου η πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα των πρώην εταίρων της χώρας. Αυτό, όμως, είναι αδύνατο χωρίς τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά. Εκτός από την υποχρέωση του Λονδίνου να αποδεχθεί τις 4 ελευθερίες (προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων), θα πρέπει να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό με αρκετά δις ευρώ.
 
Κώστας Μοσχονάς για την Εφημερίδα των Συντακτών
Επαφές για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τους «27» Reviewed by on Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2016 Rating: 5 Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι υπάρχει προσχέδιο συμφωνίας με το Λονδίνο σχετικά με τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.,...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]