728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Αυγούστου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΔΕΣΦΑ

«Ουδέν νεώτερον» στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ περίπου ένα μήνα μετά την τροπολογία Σκουρλέτη, που μειώνει τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας και έφερε τους Αζέρους της Socar προ της απο­χώρησης. Στο διάστημα αυτό δεν έχει υπάρξει καμιά επικοι­νωνία μεταξύ των δύο πλευρών, εξέλιξη που βαθαίνει το αδιέξοδο στην ολοκλήρωση της ιδιωτικο­ποίησης που σέρνεται από τον Ιούνιο του 2013. Η πλευρά των Αζέρων δεν έκρυψε τη δυσαρέ­σκειά της λίγο πριν από την κα­τάθεση τηs σχετικής τροπολο­γίας στη Βουλή. Έκτοτε, απο­στασιοποιήθηκε πλήρως ανα­μένοντας προφανώς τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρ­νησης, στελέχη της οποίας δια­βλέπουν οριστικό ναυάγιο. Το τοπίο σε κάθε περίπτωση ανα­μένεται να ξεκαθαρίσει τον Σε­πτέμβριο, οπότε λήγει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης που έχει καταθέσει η Socar. Εν αναμονή της κατα­ληκτικής ημερομηνίας, η ανεύ­ρεση μιας λύσης ικανής να ανα­τρέψει το ναυάγιο και να οδη­γήσει σε ολοκλήρωση της πώ­λησης είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αυτό γιατί οι Αζέροι στις διαπραγματεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, πριν από την κατάθεση της επί­μαχης τροπολογίας, είχαν θέσει δύο όρους, προκειμένου να απο­δεχθούν τους νέους όρους τιμο­λόγησης για τα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ. Είτε να υπάρξει ανα­προσαρμογή προς τα κάτω του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφεραν για το 66% του ΔΕΣΦΑ, είτε να υπάρξει κάποια έμμεση αποζημίωση για τα έσοδα που θα απολέσει η εταιρεία με την ισχύ του νέου κανονισμού.

Στις συζητήσεις που προηγήθη­καν της τροπολογίας διαπιστώ­θηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει μείωση του τιμήματος, γιατί κάτι τέτοιο ταυτιζόταν με αλλαγή εκ τών υστέρων του διαγωνισμού που ανέδειξε τη Socar ως πλει­οδότρια. Η περίπτωση της έμ­μεσης αποζημίωσης είναι η μόνη που με βάση αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να ξαναδεί η ελ­ληνική πλευρά, η οποία απέρριψε σε αυτό τον κύκλο διαπραγμα­τεύσεων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αίτημα των Αζέρων με­ταβίβασης στη Socar των ταμει­ακών διαθεσίμων του ΔΕΣΦΑ, ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ. Από πουθενά ωστόσο δεν προ­κύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάποια τέτοια λύση. Αντιθέτως ο υπουργός Ενέργειας και Περι­βάλλοντος, που δεν έκρυψε ποτέ τη διαφωνία του με την ιδιωτι­κοποίηση του ΔΕΣΦΑ, φέρεται να προτείνει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα μοντέλο ιδιω­τικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αντί­στοιχο αυτού του ΑΔΜΗΕ, που θα διασφαλίζει τον έλεγχο της εταιρείας από το ελληνικό Δη­μόσιο. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ακύρωση του τρέχον­τοs διαγωνισμού και την έναρξη νέου σε άλλη βάση, σενάριο που θα πρέπει να έχει τη συναίνεση και των πιστωτών, αφού η ολο­κλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αποτέλεσε προαπαι­τούμενο της πρώτης αξιολόγη­σης. Ένα πρόσθετο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην περίπτωση του ναυαγίου είναι και η «τρύπα» των 188 εκατ. ευρώ, που θα ει­σέπραττε το ελληνικό Δημόσιο από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η So­cαr (212 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν στα ταμεία των ΕΛΠΕ για το 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ).

Μια συναινετική αποχώρηση των Αζέρων από την ιδιωτικοποί­ηση στο πλαίσιο του ίδιου δια­γωνισμού και εξαγορά ποσοστού περί το 31 % από την ιταλική Snam θα ήταν το ιδανικό σενάριο αυτή τη στιγμή για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Η ιταλική εταιρεία είχε εκφράσει ενδιαφέ­ρον για την εξαγορά ποσοστού τουλάχιστον 17% από το 66% του ΔΕΣΦΑ αμέσως μετά την εξαγορά του από τη Socar, προκειμένου να ικανοποιηθεί σχετικός όρος της Ε.Ε. και να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο οι δια­πραγματεύσεις με την ιταλική εταιρεία μπλόκαραν εξαιτίας της τροπολογίας Σκουρλέτη.
Αντίστροφη μέτρηση για τον ΔΕΣΦΑ Reviewed by on Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016 Rating: 5 «Ουδέν νεώτερον» στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ περίπου ένα μήνα μετά την τροπολογία Σκουρλέτη, που μειώνει τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας και...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]