728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Αυγούστου 2016

Ολοκλήρωση προαπαιτούμενων για να τρέξουν υποδόση και συζητήσεις για το χρέος

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησαν χθες ουσιαστικά με τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε διαδικαστικά θέματα που άπτονται των προαπαιτούμενων και της διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, την ίδια ώρα μερίδα αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει να επικεντρώνει το βλέμμα της στο ζήτημα της εκ νέου παραπομπής σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009, ενώ άλλα κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, όπως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, επιλέγουν να εστιάζουν στα τρέχοντα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.

Χαρακτηριστική ένδειξη αυτής της «απόστασης» μεταξύ κορυφαίων παραγόντων των Βρυξελλών αποτελούν τα όσα είπαν και έπραξαν μέσα σε λίγες ώρες. Πηγές προσκείμενες στην προεδρία της Κομισιόν ανέφεραν σε δημοσιογράφους πως το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ «έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν "σύμμαχο" στην Αθήνα».

Ο δε Μαργαρίτης Σχοινάς στην καθιερωμένη ενημέρωση φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι ο Πιερ Μοσκοβισί υποστηρίζει την επιστολή που συνυπέγραψε με τους Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαριάν Τίσεν και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της «δεν μπορεί να υποτιμηθεί». Εκτίμησε δε ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Θα ανέμενε κανείς έπειτα από αυτές τις επισημάνσεις του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ να τεθεί μετ' επιτάσεως στη συνάντηση μεταξύ του Πιερ Μοσκοβισί και των εξ Αθηνών υπουργών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, αφήνοντας την αίσθηση στους παριστάμενους ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος το θεωρεί μη ουσιώδους σημασίας στη συγκεκριμένη περίσταση. Φαίνεται μάλιστα πως το όλο ζήτημα αποτελεί «στοίχημα» για την αρμόδια για τα στατιστικά επίτροπο Τίσεν, που έχει σηκώσει το θέμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να υιοθετηθούν γρήγορα τα εναπομείναντα από την πρώτη αξιολόγηση προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, πρέπει να οριστικοποιηθούν και να νομοθετηθούν με ταχείς ρυθμούς τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι οι Μοσκοβισί και Τσακαλώτος συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν και να βελτιώσουν την επικοινωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ώστε τυχόν θέματα που ανακύπτουν να επιλύονται άμεσα.

Πριν το ερχόμενο έτος

Όσον αφορά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομονοούν στην ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες οι μέθοδοι ελάφρυνσής του και οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Σκοπός είναι, όπως άλλωστε επισήμανε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και η ελληνική οικονομία σταθερή.

Πίσω στην Αθήνα, έτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου βλέπουν με ικανοποίηση τα στοιχεία που αφορούν την πορεία των εσόδων, επαναλαμβάνοντας ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας. Βασική γραμμή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού θα αποτελεί άλλωστε το στοιχείο πως «το 92% των φορολογουμένων θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ μηδενικό, μικρότερο, ίδιο ή το πολύ 10 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι». Βάσει μάλιστα των εντατικών ελέγχων των φοροελεγκτικών μηχανισμών, τα ίδια στελέχη θεωρούν πως δεν θα παρατηρηθεί ιδιαίτερη υστέρηση στα έσοδα των καλοκαιρινών μηνών.

Νίκος Σβέρκος για την Εφημερίδα των Συντακτών
Ολοκλήρωση προαπαιτούμενων για να τρέξουν υποδόση και συζητήσεις για το χρέος Reviewed by on Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016 Rating: 5 Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησαν χθες ουσιαστικά με τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]