728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

29 Αυγούστου 2016

Στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα προβλέπει ότι «κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη και πιο βατή από την προηγούμενη», ωστόσο οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας, των Βρυξελλών και των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να είναι εξόχως κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες. Αρχής γενομένης από τις σημερινές συναντήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιώργου Χουλιαράκη με τους επιτρόπους Μοσκοβισί, Κρέτσου και τα υπόλοιπα μέλη του EuroWorking Group αντίστοιχα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιχειρούν να σχηματίσουν επιθετική ατζέντα εντός και εκτός Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό το μήνυμα του πρωθυπουργού ( «Real News» ) πως «δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε και αναμένουμε, ως μέρος της συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο», ενώ σαφής ήταν και η επισήμανση προς το Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον πως «η συμφωνία είναι συμφωνία και θα πρέπει να εφαρμοστεί απ' όλους, είτε έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο στη χώρα τους είτε όχι». Το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί - όπως πάντα - οι τελικές αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα να έχουν οριστικοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι «η αντιπαράθεση ανάμεσα στους θεσμούς και η χρονική παράταση για την οριστική απόφαση του ΔΝΤ δημιουργούν κλίμα αναμονής στους επενδυτές και τις αγορές». Συμπέρανε δε ότι «όσο γρηγορότερα λυθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτή η εκκρεμότητα τόσο το καλύτερο».

Οι βολές του Αλέξη Τσίπρα έχουν κυρίως στόχο τη Γερμανία, καθώς «το Βερολίνο επιμένει να λειτουργεί ως το ταμιευτήριο της Ευρώπης , ενώ προειδοποίησε ότι αν το δόγμα Σόιμπλε για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και ειδικές οικονομικές ζώνες υποβαθμισμένου εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους δεν εγκαταλειφθεί, η Ευρώπη θα βρεθεί στα όρια της αποσύνθεσης». Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, επισήμανε ότι η διευθέτηση του χρέους «θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018».

Το χρέος και η ΔΕΘ

Ο Αύγουστος έχει φτάσει στο τέλος του και έχει έρθει και η ώρα για τον σχηματισμό των τελικών προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Οι συζητήσεις μεταξύ των εκατέρωθεν κλιμακίων βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και οι προτάσεις υπό διαμόρφωση, ενώ οι αποφάσεις επί των συγκεκριμένων μέτρων πρέπει να αναμένονται εντός του επόμενου μήνα, δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει η γνωστή «διελκυστίνδα» ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Αθήνα, το Βερολίνο και το ΔΝΤ, η οποία όμως, όπως επιτάσσει η Ουάσιγκτον, δεν θα πρέπει να καθυστερήσει πέραν του Νοεμβρίου.

Η συζήτηση αναμένεται να μπει σε «ράγες» στο προσεχές Γιούρογκρουπ, ενώ στην Αθήνα υπάρχει η επιθυμία στην απόφασή του να υπάρχει αναφορά στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει στην ομιλία του στη ΔΕθ να κάνει σαφείς αναφορές στο ζήτημα, ως κέρδος της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, αλλά και να επαναλάβει την απαίτηση για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Η κυβέρνηση δεν φείδεται πάντως των αντεπιθέσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το αίτημα για εκλογές τής «έχει γυρίσει μπούμερανγκ» και πως τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. «έχουν εγκλωβιστεί, και τώρα είναι αναγκασμένοι να γίνονται γραφικοί ζητώντας εκλογές μέχρι το 2019. Έως τότε, δηλαδή, που θα γίνει δεκτό το αίτημά τους».
 
Νίκος Σβέρκος για την Εφημερίδα των Συντακτών
Στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις Reviewed by on Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2016 Rating: 5 Η κυβέρνηση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα προβλέπει ότι «κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη και πιο βατή από την προηγούμενη», ωστόσο οι συ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]