728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Ξαφνική έκρηξη στις αφίξεις προσφύγων

Η απρόσμενη αύξηση στον αριθμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών χθες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκαλεί ανησυχίες, καθώς έφτασαν 429 άτομα μόνο σε τέσσερα νησιά (128 στην Κω, 176 στη Λέσβο, 100 στη Χίο και 25 στην Κάλυμνο), όταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός τους συνολικά για όλο το Αιγαίο ήταν 399 άτομα.

Οι τούρκοι διακινητές δεν διστάζουν να φτάσουν μέχρι τα ελληνικά παράλια και οι συλλήψεις είναι σχεδόν καθημερινές. Ένας συνελήφθη χθες στην Κω, ένας άλλος προχθές στη Λέσβο, το Σάββατο ένας τρίτος στην Ψέριμο και την προηγούμενη εβδομάδα συνολικά άλλοι τέσσερις.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποκάλυψε χθες ότι στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την προειδοποίησε ότι έρχεται νέο προσφυγικό κύμα και ότι η Βουλγαρία δεν θα δεχτεί μετανάστες από τη Δυτική Ευρώπη εάν δεν υπάρχει σε ισχύ συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνα Μπατσαροβα δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Σόφιας μετατρέπει σταδιακά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από ανοιχτές σε κλειστές δομές και ότι σι μετανάστες χωρίζονται ανά εθνικότητα, καθώς παρατηρήθηκαν συγκρούσεις και διενέξεις μεταξύ τους.

Επιπλέον, η βουλγαρική κυβέρνηση παίρνει μέτρα στα σύνορα με τη Σερβία ώστε να αποτρέψει την έξοδό τους προς τα εκεί, ενώ ζήτησε επιπλέον 300 άντρες από τη Frontex ώστε να συνδράμουν στον έλεγχο των συνόρων.

Ακόμη, ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι οι διακινητές βρίσκουν νέους δρόμους και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα πηγαίνουν περισσότεροι πρόσφυγες στη Βουλγαρία από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Έσκισαν τη λέμβο

Στο λιμεναρχείο της Κω σήμανε συναγερμός χθες το πρωί όταν εντοπίστηκε σκάφος που μετέφερε μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κοντά στο σκάφος περιπολούσε τουρκική ακταιωρός, το πλήρωμα της οποίας δεν απώθησε το σκάφος προς την Τουρκία.

Μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές, οι πρόσφυγες έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα. Άντρες του Λιμενικού Σώματος διέσωσαν 69 άτομα, ενώ την ίδια ώρα σε άλλη παραλία φουσκωτό αποβίβαζε 59 άτομα, ανάμεσά τους και τον Τούρκο διακινητή. Οι 128 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Πυλί, ενώ ο διακινητής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα μαζί με άλλους δύο Τούρκους που το βράδυ του Σαββάτου αποβίβασαν στη θαλάσσια περιοχή Βαθύ της Ψερίμου 25 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε δύο επιχειρήσεις επενέβη το λιμεναρχείο της Χίου χθες το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Νενήτων και στο λιμάνι της Χίου. Συνολικά περισυνελέγησαν περίπου 100 άτομα τα οποία επέβαιναν σε ακυβέρνητα φουσκωτά σκάφη και οδηγήθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού.

Σε άλλες τέσσερις επιχειρήσεις που έγιναν χθες από το Λιμενικό Σώμα στη Λέσβο διασώθηκαν 176 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ προχθές ένας Τούρκος διακινητής συνελήφθη μόλις αποβίβασε με πλαστική βάρκα 27 πρόσφυγες σε ερημική ακτή στη Σκαλα Συμαμνιάς. Η βάρκα εντοπίστηκε από σκάφος της Frontex, ενώ στην ίδια περιπολία εντοπίστηκαν άλλοι 54 πρόσφυγες που επέβαιναν σε φουσκωτό το οποίο έπλεε ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, την εβδομάδα 22-29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 11 επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης στο Αιγαίο και διασώθηκαν 399 άτομα.

Χρήστος Τελίδης - Μαρία Ριτζαλέου για το Έθνος
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Ξαφνική έκρηξη στις αφίξεις προσφύγων Reviewed by on Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016 Rating: 5 Η απρόσμενη αύξηση στον αριθμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών χθες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκαλεί ανησυχίες, καθώς έφτ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]