728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

29 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή αποθήκη προσφυγών θέλει η Κομισιόν την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της στην υποδοχή προσφυγών, εντούτοις υιοθέτησε χθες δέσμη συστάσεων προς τη χώρα μας που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, με προοπτική να ενεργοποιήσει τη συμφωνία του Δουβλίνου και να ξαναρχίσει να παίρνει πίσω υποψήφιους πρόσφυγες, οι οποίοι μέσω της ελληνικής επικράτειας πέρασαν σε άλλα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων (μίλησε νια 70.000) και βρίσκεται στα όριά της. «Αυτό σημαίνει», συνέχισε, «ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν εκ νέου οι επιστροφές», αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει και η νομική διάσταση της συμφωνίας του Δουβλίνου, που τις προβλέπει.

Είναι προφανές ότι η Επιτροπή είναι παγιδευμένη και μαζί της και η Ελλάδα. Κι αυτό γιατί οι Βρυξέλλες έχουν μεν προτείνει την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, η οποία αναθεώρηση προβλέπει ότι σε περίπτωση που μία χώρα δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι υπόλοιπες σπεύδουν να πάρουν ένα μέρος στο έδαφος τους, ωστόσο η πρόταση αυτή έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο Υπουργών από τις ανατολικές χώρες και όχι μόνο. Με άλλα λόγια, όσο δεν προχωρεί η αναθεώρηση, ισχύει η σημερινή συμφωνία του Δουβλίνου, που είναι εξαιρετικά αρνητική νια την Ελλάδα, αφού την υποχρεώνει να παίρνει πίσω όλους τους πρόσφυγες που από τη δική μας χώρα εισήλθαν στην Ε.Ε. και τώρα βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη.

Ο Έλληνας επίτροπος είπε ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία του Δουβλίνου (έχει ανασταλεί η εφαρμογή της στη χώρα μας με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2011 ), οι επιστροφές θα αρχίσουν σταδιακά και περίπτωση ανά περίπτωση.

Η Επιτροπή υιοθέτησε χθες μια δέσμη συστάσεων που θα κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση, με την οποία ζητούνται να γίνουν, μέχρι τον Δεκέμβριο, τα εξής:

1) δημιουργία ανοικτών χώρων υποδοχής προσφύγων (δηλαδή να μην κρατούνται),

2) διευκόλυνση της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου,

3) επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με την αποστολή εμπειρογνωμόνων από τα άλλα κράτη μέλη,

4) εκτίμηση των αναγκών και επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό,

5) δικαστική συνδρομή στους υποψήφιους πρόσφυγες,

6) χώροι υποδοχής ευάλωτων ομάδων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων.

Για όλα τα παραπάνω η Ε.Ε. θα στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι προφανές ότι η χώρα μας είναι παγιδευμένη γιατί εάν δεν αρχίσει να εφαρμόζει εκ νέου τη Συμφωνία του Δουβλίνου, δεν θα ομαλοποιηθεί η Συνθήκη του Σένγκεν, δηλαδή θα συνεχίσουν να υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία), ενώ εάν αρνηθεί κινδυνεύει να βρεθεί στην πράξη εκτός Σένγκεν.

Αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων αϊτό την Ελλάδα και την Ιταλία, παρά την πρόοδο που επικαλείται η Κομισιόν στη χθεσινή της ανακοίνωση, είναι σαφές ότι ο ρυθμός είναι απαράδεκτα αργός.

Μέσα σε έναν χρόνο από τη λήψη της απόφασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη μέλη συνολικά 5.651 άτομα, εκ των οποίων 4.455 από την Ελλάδα και 1.196 από την Ιταλία. Η δέσμευση των εταίρων ήταν να πάρουν το 2016 από τη χώρα μας 30.000 άτομα, βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν από το τέλος του έτους και δεν έχουν πάρει ούτε το 1/6.Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 7.000 άτομα είναι έτοιμα προς αναχώρηση, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις άλλες χώρες.

Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι λειτουργεί καλά και είναι πρώτη προτεραιότητα των Ευρωπαίων. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν προκύπτει ότι κατά μέσο όρο εισέρχονται σήμερα παράνομα στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα 85 άτομα, έναντι 1.700 τον Φεβρουάριο και 7.000 τον Οκτώβριο του 2015. Οι επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι πολύ λίγες, δεδομένου ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν σταλεί στη γειτονική χώρα μόλις 578 παρανόμως εισελθόντες. Η κατάσταση με την Τουρκία είναι εξαιρετικά ρευστή, γιατί εάν τον Δεκέμβριο η Άγκυρα δεν αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., τότε είναι βέβαιο πως θα καταγγείλει τη συμφωνία. Η Κομισιόν χθες ζήτησε από την Τουρκία να εκπληρώσει τα 7 από τα 72 κριτήρια που έχουν απομείνει για την κατάργηση της βίζας, αλλά μεταξύ αυτών είναι και τα πρόσφατα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έλαβαν οι Τούρκοι μετά το πραξικόπημα, τα οποία δεν θέλουν να καταργήσουν.

Οι Έλληνες δεν στέλνουν πολλούς

Με πάγωμα της συμφωνίας Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό απειλεί για μία ακόμη φορά η Άγκυρα, αν δεν αρθεί το καθεστώς της βίζας. Με δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα «De Morgen», ο Τούρκος πρέσβης στην Ε.Ε. Σελίμ Γενέλ επισημαίνει ακόμη ότι σε περίπτωση που μπει ταφόπλακα στη συμφωνία, «δεν πρόκειται, βέβαια, την επόμενη ημέρα να επιτραπεί σε καραβάνια από πρόσφυγες να εισέλθουν εκ νέου στο ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να φυλάξει τα σύνορά της». «Ωστόσο, όπως λέει, σε μία τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της κανενός πρόσφυγα από την Ελλάδα. Για να είμαι ειλικρινής, οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν στέλνουν και πάρα πολλούς πρόσφυγες πίσω σε μας. 

Νίκος Μπέλλος για την Καθημερινή
Ευρωπαϊκή αποθήκη προσφυγών θέλει η Κομισιόν την Ελλάδα Reviewed by on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2016 Rating: 5 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της στην υποδοχή προσφυγών, εντούτοις υιοθέτησε χθες δέσμη συστάσ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]