728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

28 Σεπτεμβρίου 2016

Μοσκοβισί: Ελπίζω σε μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους

Σημαντική παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα έκανε χθες η Κομισιόν, με τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί να εκφράζει την ελπίδα πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, και να τονίζει πως τώρα δουλεύουμε για να χτίσουμε ένα success story για την Ελλάδα.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έχει κρίσιμες επαφές στο Λουξεμβούργο, καθώς εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Εκεί όπου παρασκηνιακό τους τελευταίους μήνες γίνεται επεξεργασία των πιθανών σεναρίων για την αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση της

συμφωνίας του περασμένου Μαΐου. Εν αναμονή των κρίσιμων συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ, που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, ο ελληνικός φάκελος βρίσκεται πάλι στο τραπέζι των πιστωτών.

Αύριο το EuroWorking Group αναμένεται να κάνει μια αποτίμηση της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με την Αθήνα να επιδιώκει ταχεία επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων με τους πιστωτές, ώστε να ξεκινήσει ροή θετικών ειδήσεων για την οικονομία.

Αναμφίβολα χρέος και ΔΝΤ είναι τα δυο μεγαλύτερα αγκάθια για τους πιστωτές και στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι ζυμώσεις, σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες περιβαλλον για την Ευρωζώνη, σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί έγιναν στον απόηχο διαρροών στον γερμανικό Τύπο που μετέφεραν την αρνητική στάση του Βερολίνου προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για γενναίες παρεμβάσεις στο χρέος και εξορθολογισμό των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σε συνέντευξη του στον ενημερωτικό ιστότοπο Politico ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως «δουλεύουμε εδώ και χρόνια για να αποφύγουμε το Grexit και σήμερα δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα».

Δουλεύουμε

Όπως τόνισε ο επίτροπος: «Σήμερα δουλεύουμε για να χτίσουμε ένα success story. Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, που θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ». «Το Grexit θα μετάλλασσε την Ευρωζώνη σε καθεστώς σταθερής

συναλλαγματικής και η ιστορία δείχνει έτι αυτά δεν επιβιώνουν», υποστήριξε ο Π. Μοσκοβισί.

Με βάση τη συμφωνία του Μαΐου η αναδιάρθρωση του χρέους έσπασε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο σκέλος αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, άμεσης εφαρμογής, που εδώ και καιρό «ψήνονται» στο παρασκήνιο.

Τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα είναι το μεγαλύτερο αγκάθι , αφού σε προεκλογική περίοδο κυρίως η Γερμανία είναι δύσκολο να δεσμευθεί για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, επιδιώκοντας να μεταθέσει την όποια συζήτηση μετά το 2018 και αφού λήξει το τρέχον πρόγραμμα. Όμως το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως θα επιθυμούσε το Βερολίνο, πρέπει να έχει εγγυήσεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θεωρεί πως απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, στην καρδιά του σχεδίου που επεξεργάζεται ο ESM, βρίσκεται η μετατροπή μέρους του χρέους από κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό επιτόκιο.

Σήμερα σε κυμαινόμενο επιτόκιο είναι το 69,1% του χρέους και το υπόλοιπο σε σταθερό και στόχος είναι αυτός ο λόγος να μεταβληθεί, περιορίζοντας, στο μέτρο του πολιτικά εφικτού, το ποσοστό του χρέους σε κυμαινόμενο. Ένα από τα κυρίαρχα σενάρια είναι να μειωθεί η μεταβλητότητα της διακύμανσης του επιτοκίου με το οποίο χρηματοδοτείται η χώρα από τους επίσημους πιστωτές. Αυτό πρακτικό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συμφωνία με τον ESM δεν θα «κλείδωνε» σε ένα συγκεκριμένο σταθερό επιτόκιο, αλλά σε ένα εύρος, πέριξ μιας τιμής, σίγουρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, άνω του 1%. Παζάρι γίνεται και για το μέγεθος του χρέους που θα ενταχθεί στη μετατροπή αυτή. «Θα είναι 200 δισ. ευρώ, θα είναι 150 δισ. ευρώ; Όλα είναι υπό διαπραγμάτευση», εκτιμά ανώτερος τραπεζικός παράγοντας, που σημειώνει πως πρακτικά ο ESM πασχίζει να καταλήξει σε μια φόρμουλα για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που θα ικανοποιεί πολιτικά όλες τις πλευρές.
 
Έθνος
Μοσκοβισί: Ελπίζω σε μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους Reviewed by on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016 Rating: 5 Σημαντική παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα έκανε χθες η Κομισιόν, με τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί να εκφράζει την ελπίδα πως μέχρι το τέλος του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]