728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

22 Σεπτεμβρίου 2016

Οι θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση να παρέμβει στη διένεξη Σκουρλέτη με SOCAR

Σε θρίλερ που ξεφεύγει από το αμιγώς εισπρακτικό ζήτημα των προϋπολογισμένων εσόδων από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση εξελίσσεται πλέον η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ.

Τα τελευταία 24ωρα το θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα και ενόψει της λήξης της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων στις 30 Σεπτεμβρίου οι θεσμοί ασκούν ισχυρές πιέσεις στο Μαξίμου να παρέμβει στη διελκυστίνδα υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αζέρων της SOCAR. Δείγμα των διακρατικών διαστάσεων που έχει προσλάβει το θέμα είναι το ραντεβού που ζητούν οι Αζέροι με τον Πρωθυπουργό «και μόνο με αυτόν», όπως ανέφερε χθες πηγή της SOCAR στο κρατικό πρακτορείο της χώρας ΑΡΑ, απαντώντας προφανώς στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να τους παραπέμπει στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

«ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ;»

«Ζητάμε απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα, κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει την παρουσία της SOCAR στην ελληνική οικονομία ως ενός μεγάλου επενδυτή», αναφέρει στο πρακτορείο η ίδια πηγή. Το ίδιο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της SOCAR Greece Ανάρ Μαμάντοφ, ο οποίος θέτει εμφατικά και πάλι ζήτημα μείωσης του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ. «Η αξία του ΔΕΣΦΑ έχει μειωθεί κατά 40%-50% έπειτα από τη νομοθετική παρέμβαση στην οποία προέβη ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος (σ.σ. περιορίζοντας την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας) κι αν αυτό δεν αλλάξει, θα πάψουμε πλέον να ενδιαφερόμαστε» τονίζει ο Μαμάντοφ.

Μείωση ωστόσο τιμήματος δεν προβλέπεται, αφού αυτό θα σήμαινε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, άρα ακύρωσή του, και προκήρυξη νέου. Αν η ελληνική πλευρά δεν δώσει ισχυρό αντάλλαγμα (π.χ. μεγαλύτερη από το 23,2% αύξηση στην ταρίφα χρήσης δικτύου που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, αποζημίωση κ.ο.κ.) η αποχώρηση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή για τους Αζέρους όσο και για τον έτερο υποψήφιο μνηστήρα, τους Ιταλούς της SNAM. Άλλωστε οι τελευταίοι δέχονται να εμπλακούν στο ντιλ μόνο υπό τον όρο παραμονής και της SOCAR.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΛΥΣΗ

Υπό τις παρούσες συνθήκες, περιθώρια για συμβιβαστική λύση δεν διαφαίνονται, εκτός κι αν το υπουργείο αλλάξει την απόφασή του για μείωση των τελών διέλευσης, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. «Περιμένουμε ακόμη την αντιπρόταση της κυβέρνησης ως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και καταπίπτει η εγγυητική μας επιστολή», φέρεται να δηλώνουν οι Αζέροι.

Το βέβαιο είναι ότι μαζί με τον χρόνο που μετρά αντίστροφα ως τις 30 Σεπτεμβρίου αγριεύει και μια μάχη συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών γύρω από τον ΔΕΣΦΑ. Η μεν Κομισιόν πιέζει να ολοκληρωθεί το ντιλ με το επιχείρημα ότι ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και ότι διαφορετικά δημιουργείται μαύρη τρύπα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αν ναυαγήσει, τα 188 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 31% θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλη πηγή. Στο τραπέζι ακούγεται ότι έχει τεθεί ως εναλλακτική ακόμη και να μπει γρηγορότερα μπροστά η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

ΤΑ ΕΛΠΕ

Αγωνία επικρατεί και από την πλευρά των ΕΛΠΕ, που υπολογίζουν στα 212 εκατ. ευρώ τα οποία επρόκειτο να εισπράξουν από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ. «Δεσμευτήκαμε απέναντι στους μετόχους μας με απόφαση Γενικής Συνέλευσης να πουλήσουμε το 35% του ΔΕΣΦΑ, δεν αλλάζει εύκολα η απόφαση αυτή», λένε κύκλοι των ΕΛΠΕ.
Οι θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση να παρέμβει στη διένεξη Σκουρλέτη με SOCAR Reviewed by on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2016 Rating: 5 Σε θρίλερ που ξεφεύγει από το αμιγώς εισπρακτικό ζήτημα των προϋπολογισμένων εσόδων από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση εξελίσσεται πλέον η υπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]