728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

30 Νοεμβρίου 2016

"Μας έμαθε από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του"

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες περιελάμβανε ο αποχαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα στον Φιντέλ Κάστρο ο επικήδειος λόγος που ήταν προγραμματισμένος για τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Ο επικήδειος του Έλληνα πρωθυπουργού «σε μια τόσο ιστορική στιγμή, για τον μεγάλο επαναστάτη του 20ού αιώνα» περιέχει αιχμηρές αναφορές για τους «δυνάστες της Ευρώπης, την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού» αλλά και «δεσμεύσεις» για τη συνέχιση «του αγώνα με συντροφιά το παράδειγμα του Φιντέλ».

Κατά τον κ. Τσίπρα, είναι πολύτιμη η κληρονομιά που αφήνει ο Κάστρο σε όλους τους λαούς: «Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική και έθεσε τις βάσεις για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση».

Όμως, όπως σημείωνε γράφοντας τον λόγο του ο Αλέξης Τσίπρας «η Κούβα του Φιντέλ μάς έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος, έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις και σκαμπανεβάσματα». Και εξηγεί τι εννοεί, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα και προς την Ευρώπη: «Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και τις αδυναμίες του. Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.

Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μην μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς τους δικούς μας δυνάστες.

Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.

Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μάς συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα.

Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.

Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή, αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους.

Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο. Γυρνώντας έτσι τον τροχό της Ιστορίας. Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre! Πάντα μέχρι τη νίκη:» .

Φώφη Γιωτάκη για το Έθνος
"Μας έμαθε από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του" Reviewed by on Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2016 Rating: 5 Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες περιελάμβανε ο αποχαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα στον Φιντέλ Κάστρο ο επικήδειος λόγος που ήταν προγραμματισμ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]