728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Ads[none]

    Ads[none]

    28 Δεκεμβρίου 2016

    Μουσείο για το Ολοκαύτωμα


    Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά μία από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας της, το Ολοκαύτωμα και τους περίπου 55.000 Εβραίους κατοίκους της που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου, και δημιουργεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, μαζί και ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελλάδας.

    Η δέσμευση ανήκει στον Γιάννη Μπουτάρη και γίνεται πραγματικότητα. Τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον γερμανικό προϋπολογισμό, όπως έχει αποφασίσει το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος, όπως και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, θα είναι ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος που συστήνεται για τον σκοπό αυτόν.

    Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αναγερθεί σε χώρο που παραχωρεί η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. στη δυτική είσοδο της πόλης (απέναντι ακριβώς από γνωστό εμπορικό κέντρο), έκτασης 7.000 τ.μ., ενώ τα αρχιτεκτονικά σχέδια αποτελούν δωρεά δύο αρχιτεκτονικών γραφείων από το Τελ Αβίβ και το Βερολίνο.

    Θα κοστίσει συνολικά 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκατ. ευρώ δίνει το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ προχωρούν οι συζητήσεις με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για άλλα 10 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα θα αναζητηθούν μέσω χορηγιών.

    Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εβραϊκές κοινότητες από την Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη, αλλά και απόγονοι Εβραίων που έλκουν την καταγωγή τους από τη Θεσσαλονίκη και μένουν στο εξωτερικό.

    Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις με σπάνιο και πλούσιο αρχειακό υλικό για το Ολοκαύτωμα, ενώ στο Εκπαιδευτικό Κέντρο θα γίνονται μαθήματα, σεμινάρια και συνεχείς εκδηλώσεις.

    Τις προηγούμενες μέρες ο Γ. Μπουτάρης, ο Δ. Σαλτιέλ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Αθ. Σχίζας, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Π. Αβραμόπουλος, επισκέφτηκαν το Παρίσι και το Βερολίνο για την προώθηση του σχεδίου.

    Στο Παρίσι συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας και η ευρύτερη συμμετοχή του οργανισμού του Μουσείου του Ολοκαυτώματος «Memorial de la Shoah», ενώ στο Βερολίνο παρουσιάστηκε το σχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία και επιβεβαίωσε την επιχορήγηση με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

    Βρυξέλλες

    Η δέσμευση της γερμανικής Βουλής είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και την Ισραηλιτική Κοινότητα. Σύντομα θα συσταθεί το Ίδρυμα που θα αναλάβει την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελλάδας, με έδρα τις Βρυξέλλες.

    Όπως είπε στο «Εθνος» ο κ. Σαλτιέλ, οι Βρυξέλλες επιλέχθηκαν ως κέντρο της Ευρώπης και επειδή εκεί έχουν την έδρα τους πολλοί παρόμοιοι διεθνείς οργανισμοί. Το Ίδρυμα θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο και γενικό διευθυντή, ενώ μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην Ελλάδα θα διαχειρίζεται τη λειτουργία του Μουσείου και του Εκπαιδευτικού Κέντρου.

    «Η ιστορία ξεκινάει από την πεποίθησή μας ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου. Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, η οποία ξεκινάει από την εποχή ακόμα του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται μέχρι το Ολοκαύτωμα, ενώ ο εβραϊκός πληθυσμός στην πόλη αυξήθηκε κατά πολύ με την αθρόα είσοδο των Ισπανοεβραίων, που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία στο τέλος του 15ου αιώνα» δήλωσε ο Γ. Μπουτάρης παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη δημιουργία του Μουσείου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Όπως είπε, η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, και ο ίδιος την υιοθέτησε αμέσως και ξεκίνησε τις προσπάθειες από την αρχή της θητείας του.

    «Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα τεράστιο ποσοστό απώλειας από το Ολοκαύτωμα. Αυτό είναι τελείως άγνωστο σε όλο τον κόσμο. Και το διαπιστώσαμε από τις επαφές που είχαμε στην Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Αμερική. Το Ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης είναι παντελώς άγνωστο, αν και αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σημασίας, διότι δεν χάθηκαν απλώς 55.000 ψυχές, αλλά εξολοθρεύτηκε το μέλλον της πόλης» είπε ο κ. Μπουτάρης.

    Μιλώντας στο «Έθνος», ο Δ. Σαλτιέλ τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν για να προχωρούμε με σύνεση και υπευθυνότητα στο μέλλον και στόχος του Μουσείου Ολοκαυτώματος είναι να διδάξουμε την Ιστορία στους νέους για να αποτρέψουμε παρόμοια γεγονότα. Η άνοδος της ακροδεξιάς σπέρνει τον τρόμο στην Ευρώπη και δείχνει ότι ο κόσμος ξεχνά, ή ακόμη χειρότερα δεν γνωρίζει τι σημαίνει σ φασισμός και ο ναζισμός. Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η παρουσίαση της Ιστορίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας».

    Για τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα είναι «η φωνή των εκατομμυρίων Εβραίων που εκτοπίστηκαν, ταπεινώθηκαν και εξοντώθηκαν. Μια φωνή που θα ακούγεται και για τις επόμενες γενιές, με διεθνή απήχηση, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα για τη δημοκρατία».

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδοθούν οι σχετικές άδειες και τον Σεπτέμβριο του 2017 θα ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες κατά κύριο λόγο γεωτεχνικές-, ενώ οι εργασίες ανέγερσης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

    Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ

    Μέσα στο 2017 θα εκταμιευτούν τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ που δίνει το γερμανικό κοινοβούλιο και το 2018 τα άλλα 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται με φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα για την εξεύρεση των υπόλοιπων χρημάτων. Η ΓΑΙΑΟΣΕ AE έχει έτοιμο τον σχετικό φάκελο, τον οποίο και καταθέτει άμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία, για την παραχώρηση της έκτασης στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθ. Σχίζας, «στόχος είναι να μη διαρκέσει η διαδικασία για την έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος περισσότερο από έξι μήνες, και από εκεί και πέρα πλέον το επόμενο στάδιο, το οποίο έχουμε υπολογίσει ότι θα διαρκέσει περί τους τέσσερις μήνες, να περιλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες». Ο εξοπλισμός του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα γίνει με σεβασμό στη μνήμη και θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, τεκμήρια, οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες, άγνωστα αρχεία, η συλλογή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει. «Απευθυνόμαστε στο ελληνικό κοινό, στους νέους της πατρίδας μας, αλλά και στους ξένους, αυτούς που έρχονται στη Θεσσαλονίκη από όλο τον κόσμο και δεν γνωρίζουν ότι η πόλη "τραυματίστηκε" θανάσιμα από τα ναζιστικό στρατεύματα κατοχής και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος σε μια ταραγμένη περίοδο, όχι πολύ μακρινή από σήμερα.

    Η Ιστορία μαθαίνει και διδάσκει, προβληματίζει και αφυπνίζει, αυτό είναι το όραμά μας και αυτό το μήνυμα θέλουμε να γίνει η πύλη εισόδου στο Μουσείο και στο Εκπαιδευτικό Κέντρο» μας λέει ο κ. Σαλτιέλ.

    Μαρία Ριτζαλέου για το Εθνος
    Μουσείο για το Ολοκαύτωμα Reviewed by on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2016 Rating: 5 Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά μία από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας της, το Ολοκαύτωμα και τους περίπου 55.000 Εβραίους κατοίκους τ...

    Post A Comment

    Ads[none]