«ΣΥΜΠΤΩΣΗ Ή ΜΗ, πολλά θα αρχίσουν να αλλάζουν τις προσεχείς ημέρες στην Τουρκία και στον κόσμο», παρατηρεί ο διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet, Μουράτ Γετκίν. Σήμερα «οι ΗΠΑ και ο κόσμος θα δουν την αρχή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ», εξηγεί σε άρθρο του, ενώ «στην Τουρκία θα έχουμε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συνταγματική στροφή προς ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα».
Η διαδικασία -με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τη «χαλύβδωση» της προεδρίας Ερντογάν με υπερεξουσίες- προχωρά πλέον με τάχιστους ρυθμούς. Εξελίσσεται χωρίς σημαντικές ανατροπές για τη «λυκοσυμμαχία» του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος ΑΚΡ και των εθνικιστών του ΜΗΡ, παρά τις διαμαρτυρίες της κεμαλικής και της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης.
Σε αυτές προστέθηκε χθες και αυτή της ανεξάρτητης βουλευτού Αϊλίν Ναζλιακά, η οποία δέθηκε συμβολικά με χειροπέδες στο μικρόφωνο του βήματος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει γύρω της άγριος καβγάς μεταξύ βουλευτίνων του ΑΚΡ και του HDP -ακόμη και με χαστούκια (!)- και η συνεδρίαση να διακοπεί για περίπου μία ώρα.
Εκτός απροόπτου, η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Το τι θα ακολουθήσει παραμένει πάντως ένα ανοιχτό ερώτημα, εν μέσω της γενικευμένης -θεσμικής, κοινωνικής και οικονομικής- εγχώριας κρίσης. Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στην ετήσια Ερευνά Κοινωνικών και Πολιτικών Τάσεων στην Τουρκία που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Δεκέμβριο, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και καταγράφει:
(α) αύξηση της λαϊκής εμπιστοσύνης στον θεσμό της προεδρίας στο 49,4%, που για πρώτη φορά καταλαμβάνει την πρώτη θέση, εκτοπίζοντας στη δεύτερη το στράτευμα, με 47,4%,
(β) ενίσχυση της δημοφιλίας του Ταγίπ Ερντογάν στο 48%, πλην όμως ταυτοχρόνως
(γ) αντίθεση στην προεδροποίηση του πολιτειακού συστήματος της χώρας. Το 52,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, έναντι 32,5% που στηρίζει το προεδρικό σύστημα (από 22,1% που ήταν το 2015). Ως προς το δρομολογούμενο δημοψήφισμα, το 39,7% δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση, το 34,7% ότι θα την εγκρίνει, ενώ το 19,6% δεν έχει ακόμη αποφασίσει.
Όπως και να χει, «ο Ερντογάν θα επικυρώσει την εξουσία του, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω νέων πρόωρων εκλογών» εκτιμά ο Γετκίν, «επιχειρώντας έτσι να πάρει μια καινούργια και αναβαθμισμένη θέση στις νέες ισορροπίες» που θα διαμορφωθούν σε διεθνές επίπεδο, υπό την προεδρία Τράμπ κι εν μέσω των φετινών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.
Ρίχνοντας ήδη γέφυρες στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου -ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Τραμπ- ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι είχε ήδη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, απόστρατο αντιστράτηγο Μάικλ Φλιν, ο οποίος συνδέεται με φιλοτουρκικά λόμπι. Από την Άγκυρα, εν τω μεταξύ, ο (υπό κατάργηση, βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης) πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφραζε την ελπίδα άμεσης ομαλοποίησης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Έθεσε μάλιστα και το πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση, αξιώνοντας «τρία συγκεκριμένα βήματα» από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου: την απέλαση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας και την άμβλυνση του αντιαμερικανικού αισθήματος στη χώρα του, «το οποίο ενισχύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω...
Μαργαρίτα Βεργόλια για την Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια: