728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Ads[none]

    Ads[none]

    21 Σεπτεμβρίου 2016

    Καμπανάκι από Τσίπρα για άνοδο της ακροδεξιάς

    Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της απουσίας συλλογικής αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος από τη διεθνή κοινότητα έκρουσε χθες από το βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μη αποφεύγοντας να περιγράψει τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ενίσχυση των εθνικιστικών ξενοφοβικών δυνάμεων ανά τον κόσμο.

    «Αν δεν συμφωνήσουμε -με τη σημερινή Διακήρυξη- σε μία ισχυρή προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές με άλλες νόμιμες και ανθρωπιστικές, αν δεν αντιμετωπίσουμε τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, αν δεν επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται να τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε. Και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρο σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους. Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ο οποίος σήμερα θα επανέλθει με ομιλία του στο μείζον θέμα, κατά τη Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Κατά τον κ. Τσίπρα, η μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του.

    «Είτε θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε συλλογικά, ολοκληρωμένα και στη βάση των αξιών μας είτε θα αποτύχουμε», προειδοποίησε μιλώντας στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, όπου αναφερόμενος στην κατάσταση διαπίστωσε ότι η Ευρώπη κατ' αρχάς αναρωτιέται κατά πόσο είναι ακόμα δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Γενεύης.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα επεσήμανε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές, μεταξύ άλλων η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και της διαδικασίας παροχής ασύλου, που μπορούν να λειτουργήσουν μονάχα στη βάση του διαμοιρασμού της ευθύνης και της αλληλεγγύης.

    «Χρειάζεται οι δεσμεύσεις που έγιναν προς την Ελλάδα να τηρηθούν», συνέχισε και πρότεινε -εν όψει προφανώς και του τετ α τετ αύριο στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν- «να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Ασύλου μας από πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό ασύλου. Να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ περισσότεροι πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ασιατικές και αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε την επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

    Επιτάχυνση για χρέος

    Το ζήτημα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους με την άμεση έναρξη της σχετικής συζήτησης παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό βασική προτεραιότητα. Έγκυρες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Τσίπρας να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    Στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης επανήλθε χθες με δηλώσεις του στο θέμα μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για την περιφερειακή ανάπτυξη. «Η οικονομία πλέον εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης που θα ενταθεί το 2017 και το 2018», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας είναι βαθιές και θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν. «Γι’ αυτό χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για επιτάχυνση της ανάκαμψης και ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας», συνέχισε.

    Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, είναι η γρήγορη έναρξη και ολοκλήρωση της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί το υφιστάμενο βάρος για τη χώρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση.

    Φώφη Γιωτάκη για το Έθνος
    Καμπανάκι από Τσίπρα για άνοδο της ακροδεξιάς Reviewed by on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016 Rating: 5 Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της απουσίας συλλογικής αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος από τη διεθνή κοινότητα ...

      Post A Comment

      Ads[none]