728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Ads[none]

    Ads[none]

    21 Σεπτεμβρίου 2016

    Μεταμφιέσεις και ανταποκριτές

    Το τραγελαφικό περιστατικό με τις με­ταμφιέσεις και την πλαστογραφία στη Νέα Υόρκη -όπως τουλάχιστον δημο­σιοποιήθηκε, διότι δεν ήμουν παρών- είναι λυπηρό ως γεγονός και προσβλητικό για κάθε Έλληνα δημοσιογράφο. Η πικρία και η ενό­χληση είναι μεγαλύτερες για κάποιους από εμάς που έχουμε πολυετή επαγγελματική παρουσία στις ΗΠΑ. Και αυτό, γιατί ως αν­ταποκριτής στο εξωτερικό δεν είσαι μόνο ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος. Οι συνθήκες σε καθιστούν εκ των πραγμάτων και τρόπον τινά εκπρόσωπο της Ελλάδας στη χώρα όπου εργάζεσαι.

    Δεν ανήκεις και δεν πρέπει να ανήκεις στην κυβέρνηση, τη σημερινή, την προηγού­μενη ή την επόμενη, αλλά όταν εργάζεσαι ως ανταποκριτής, και πολύ περισσότερο όταν βρίσκεσαι στη σημαντικότερη χώρα του κό­σμου, έχεις και κάποιες επιπρόσθετες υπο­χρεώσεις, ηθικές, και έως έναν βαθμό, θα τολ­μούσα να πω, εθνικές.

    Η ανάρμοστη συμπεριφορά σου δεν αφορά μόνο εσένα, όπως ίσως συμβαίνει όταν βρί­σκεσαι στα στενά όρια της ελληνικής επικρά­τειας. Όταν βγαίνεις από αυτά, οι πράξεις σου αντανακλούν και στη χώρα.

    Αν είσαι ανταποκριτής μεγάλου μέσου ενη­μέρωσης σε σημαντική χώρα, έχεις και μια εθνική υποχρέωση, διότι μπορείς να οδηγήσεις και στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων και αναλύσεων για την Ελλάδα, και ενίοτε στη χάραξη πολιτικών που μπορεί να ζημιώ­σουν τη χώρα σου. Για να το πω απλά, «η φα­νέλα είναι βαριά».

    Ακόμη και όταν καταθέτεις την άποψή σου για τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της χώρας σου σε συζητήσεις με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έχεις δικαίωμα -έτσι τουλάχιστον αισθά­νομαι εγώ- να βγάλεις τα προσωπικά σου απωθημένα, ούτε να μιλάς φορώντας κομμα­τικές παρωπίδες. Λες την άποψή σου, εμπε­ριστατωμένα και σοβαρά. Δεν παίζεις. Ως αν­ταποκριτής σε σημαντική πρωτεύουσα έχεις ευθύνες. Δεν κάνεις και δεν λες ανοησίες.

    Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το πρό­βλημα δεν είναι καν η αντικειμενικότητα σε ό,τι αφορά πρόσωπα και πολιτικές καταστάσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μεταμφιέσεις, πε­ρούκες και πλαστογραφία με σκοπό να χρεωθεί μια παραγγελία στο δωμάτιο κάποιου άλλου. Φθάνουμε, δυστυχώς, στη χυδαιότητα και σε συμπεριφορές που όχι μόνο προσβάλλουν, αλλά οδηγούν ακόμη και σε κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών. Δεν έχουμε πλέον να κάνουμε απλά με φαρσοκωμωδία. Τα πράγ­ματα λαμβάνουν πολύ άσχημη τροπή.

    Όσο για την ουσία της υπόθεσης, μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με ένα πο­λιτικό πρόσωπο, μπορεί, και ως δημοσιογράφος οφείλει, να του ασκεί κριτική για πολιτικές επιλογές και συμπεριφορές. Αλλά δεν αλι­εύονται έτσι οι πληροφορίες. Οι περούκες δεν αποτελούν εξοπλισμό για ανταποκριτές και η πλαστογραφία δεν είναι εργαλείο άσκησης της δημοσιογραφίας. Δεν γίνονται έτσι οι αποκαλύψεις που υπηρετούν το κοινό συμφέρον. Δεν ελέγχεται έτσι η εξουσία.
     
    Αθανάσιος Έλλις για την Καθημερινή
    Μεταμφιέσεις και ανταποκριτές Reviewed by on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016 Rating: 5 Το τραγελαφικό περιστατικό με τις με­ταμφιέσεις και την πλαστογραφία στη Νέα Υόρκη -όπως τουλάχιστον δημο­σιοποιήθηκε, διότι δεν ήμουν πα...

    Post A Comment

    Ads[none]