
Με την ελπίδα να υπάρξει καλή βούληση από τουρκικής πλευράς ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη oι δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως πρώτο πιάτο στο γεύμα της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που ξεκινάει στην ίδια πόλη την ερχόμενη Πέμπτη. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί είχαν χθες στην ελβετική πρωτεύουσα την ευκαιρία να συμφωνήσουν ως προς τη σειρά με την οποία θα συζητήσουν τις διαφωνίες τους τις επόμενες ημέρες. Κι από διαφωνίες άλλο τίποτα, καθώς η Άγκυρα σπεύδει να ναρκοθετήσει τη διαδικασία στο παρά πέντε της Γενεύης, εγείροντας μονομερή εμπόδια στον δρόμο προς την πενταμερή της 12ης Ιανουαρίου.
Έπειτα από 19 μήνες διαπραγματεύσεων, οι δύο κοινότητες προσέρχονται στην Ελβετία από διαφορετικές αφετηρίες, έχοντας μεν καλύψει πολύ δρόμο αλλά παραμένοντας... απέναντι σε σειρά θεμάτων.
Λύση με τις αξίες της EE
Οι Ελληνοκύπριοι υπογραμμίζουν την ανάγκη η όποια λύση να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Οι Τουρκοκύπριοι λειτουργώντας υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, εστιάζουν στη διαφύλαξη της διζωνικότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα σε κεντρικό θέμα τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.
«Εμείς πάμε καλά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι, με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση τις αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος... Και ένα ανάλογο κράτος βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης χθες.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο ηγέτης των Μονομερή επιμένουν αιτημάτων Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί προτίμησε χθες, κατά την αναχώρηση του από τα Κατεχόμενα, να επαναφέρει αιτήματα όπως είναι n εκ περιτροπής προεδρία (η εναλλαγή δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην προεδρία της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας). Είχε προηγηθεί μια δικοινοτική κόντρα μέσω επιστολών προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον κ. Ακιντζί να απορρίπτει τη συμμετοχή της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη και τη Λευκωσία να απορρίπτει ως νομικά ανυπόστατες τις αξιώσεις Ακιντζί.
«Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη υπερβολής του τύπου "όλα θα γίνουν". Μας περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα» δήλωνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πριν από τη Γενεύη, αποτυπώνοντας... διαθέσεις. Στην πράξη, όλα πρόκειται να κριθούν από τις διαθέσεις της τουρκικής πλευράς. Εάν n Τουρκία συνεχίσει ως εγγυήτρια δύναμη να θέλει «δικαίωμα μονομερούς επέμβασης» στο νησί ή στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία.
Η Αθήνα απορρίπτει κάτι τέτοιο, και το πιθανότερο είναι ότι θα το απορρίψουν και οι Ελληνοκύπριοι σε περίπτωση δημοψηφίσματος.
Το χάσμα επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. «Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Όσο για τον κ. Τσαβούσογλου, αυτός υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Συρία, τρομοκρατία κ.ά.) κρύβουν απειλές για την Κύπρο και τα ενεργειακό της κοιτάσματα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι όπου υπάρχουν απειλές... χρειάζονται και προστάτες.
Ο Tσίπρας ενημερώνει τους αρχηγούς εν όψει της διάσκεψης
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη και όσα έπονται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου. Στόχος του, να ενημερώσει αλλά και να συνεννοηθεί με τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις εν όψει της διεθνούς (πενταμερούς) διάσκεψης για το Κυπριακό που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ελβετία. Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού ξεκινάει το πρωί (με τον κ. Μητσοτάκη) και ολοκληρώνεται το βράδυ (με τον κ. Καμμένο). Στο μεσοδιάστημα, αυτός πρόκειται να έχει διαδοχικές επαφές με τη Φ. Γεννηματά, τον Δ. Κουτσούμπα, τον Στ. Θεοδωράκη και τον Β. Λεβέντη. Οι επαφές ωστόσο συνεχίζονται και αύριο, με τον πρωθυπουργό να συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό.
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα, ως εγγυήτρια δύναμη (μαζί με την Τουρκία και τη Βρετανία), στην πενταμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στην Ελβετία, με το επίπεδο της εκπροσώπησης της να τελεί ακόμη υπό συζήτηση.
Όλα θα κριθούν (και σε αυτό το θέμα) από τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Άγκυρα, η οποία Άγκυρα ωστόσο επιλέγει να υπαναχωρεί κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της στο παρά πέντε της διάσκεψης. Αφού πρώτα διέρρευσαν (και μάλιστα πρόωρα) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα είναι στην Ελβετία, οι Τούρκοι τώρα το παίρνουν πίσω χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν τη στάση τους. Πηγές από την Άγκυρα άφηναν να εννοηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι στη Γενεύη δεν θα πάει ο Ερντογάν αλλά ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Η δική μας η θέση δεν εξαρτάται από το εάν θα είναι εκεί ή όχι o κ. Ερντογάν. Εκείνο που έχει σημασία είναι η θέση που θα κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων στις 12 Ιανουαρίου είτε από τον κ. Ερντογάν είτε από εκπρόσωπο του κ. Ερντογάν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδης. Το επίπεδο της εκπροσώπησης που θα έχει η Τουρκία στη Γενεύη φανερώνει ωστόσο επί της ουσίας και τις διαθέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Άγκυρα στην πενταμερή. Εν έτει 2017 όλες οι μεγάλες αποφάσεις στην Τουρκία λαμβάνονται από τον ίδιο τον Ερντογάν. Υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι εάν ο Ερντογάν δεν είναι στη Γενεύη, δεν πρόκειται να ληφθούν εκεί μεγάλες αποφάσεις. Από την άλλη βέβαια, ακόμη κι αν o Τούρκος πρόεδρος πάει στην Ελβετία, θα είναι και πάλι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί μια συμφωνία, δεδομένου του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών σε σειρά ζητημάτων (σε Ασφάλεια, Εγγυήσεις κ.α.). Υπό αυτές τις συνθήκες, το καλύτερο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι μια μεταβατική συμφωνία πλαίσιο που θα κρατάει ζωντανή τη διαπραγμάτευση.
Προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο
Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Εάν πάει ο Ερντογάν στην Ελβετία, είναι σαφές ότι θα πάει και o Έλληνας πρωθυπουργός. Εάν, αντιθέτως, η Τουρκία εκπροσωπηθεί από τον Γιλντιρίμ, τότε ο κ. Τσίπρας ίσως παραμείνει στην έδρα του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι βέβαιο ότι θα είναι στην Ελβετία, συνοδευόμενος μάλιστα από ομάδα ειδικών. Από εκεί και πέρα, κυκλοφορεί και ένα σενάριο που θέλει την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Μέσα στο κλίμα της γενικότερης ασάφειας, αμφίβολο παραμένει και το επίπεδο της εκπροσώπησης της έτερης εγγυήτριας δύναμης, Βρετανίας, στη Γενεύη. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν θα είναι σίγουρα στην Ελβετία, όπως και ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον (σύμφωνα με τα βρετανικό MME). Η παρουσία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θεωρείται ωστόσο αμφίβολη.
Γιώργος Σκαφιδάς για το Έθνος
Post A Comment