728x90 AdSpace

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ads[none]

Ads[none]

9 Ιανουαρίου 2017

Βλέποντας (τον Ερντογάν) και κάνοντας

Με «ανοικτά τα ώτα» υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην Μιχαλολιάκου φυσικά), αφού τους παράσχει την αναγκαία ενημέρωση για τις διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας «εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται έως τις τελευταίες ώρες πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο πρωθυπουργός συνομίλησε χτες τηλεφωνικά με τον γ.γ. του OHE, στον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο η απροθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στο Μαξίμου, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει («Αθήνα 9,84») ότι η μη παρουσία του Τούρκου προέδρου αφήνει «ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

«Δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, μια ορθή στάση» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που προσέθεσε ότι «η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Εκπροσώπηση

Επί του πρακτέου, η Αθήνα αποφεύγει να ανακοινώσει επισήμως αν θα μεταβεί στη Γενεύη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι διεργασίες είναι έντονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τα επόμενα 24ωρα ανατροπές. Στελέχη του Μαξίμου σημείωναν πάντως ανεπισήμως ότι εάν στη Γενεύη μεταβεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Ο κύριος Ερντογάν παίζει έναν κομβικό, κεντρικότατο θα έλεγε κανείς, πολιτικό ρόλο και στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στα εσωτερικά τεκταινόμενα της Τουρκίας», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επί της ουσίας το «ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης» αφορά τους ηγέτες που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, ήτοι τους Ερντογάν και Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου επιμένουν, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι θα πρέπει «να δούμε πώς θα πάνε οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Αναστασιάδη και του κυρίου Ακιντζί και θα μπορέσουμε να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τα πράγματα». Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντηση Κοτζιά και Τσαβούσογλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «δεν καταφέραμε να πετύχουμε όλα όσα θα θέλαμε για να έχουμε ένα καλό, ένα ακόμη πιο θετικό μήνυμα», ωστόσο σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να προεξοφλούμε τίποτε, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε στη διεθνή αυτή Διάσκεψη με απαισιοδοξία».

Δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από τον Alpha Κύπρου κατέγραψε πάντως θετική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κυπρίων απέναντι στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εταιρεία Marc, 83,6% μιλούν θετικά για τη στάση της Αθήνας (62,1% θετικά και 21,5% μάλλον θετικά). Αρνητικά ή μάλλον αρνητικά βλέπουν τη στάση της Ελλάδας μόλις 9,8% των ερωτηθέντων.

Μιλάνε όλοι με τον Αντόνιο Γκουτέρες

«ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ κράτος βεβαίως και δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν», δήλωσε χθες το πρωί, εν πτήσει από τη Λευκωσία προς τη Γενεύη και πριν από τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Με το ίδιο αεροσκάφος που μετέφερε την κυπριακή αντιπροσωπεία αναχώρησαν και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο γ.γ. του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο και απηύθυνε επιστολή, εν όψει των συνομιλιών, με την ιδιότητα του ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον κ. Γκουτέρες είχε συναντήσει την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πεπεισμένος ότι το υπό εκκόλαψη σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα είναι πολύ καλύτερο από το σχέδιο Ανάν δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα για την Άγκυρα να πείσει ότι πραγματικά επιθυμεί λύση». Συνομιλία με τον Αντόνιο Γκουτέρες είχε χθες και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό και την κατάσταση στη Συρία. Ο κ. Ερντογάν, σε ομιλία του την Πέμπτη στην Άγκυρα, αναφερόμενος στην πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας με αφορμή την τρομοκρατία, δήλωσε πως «η Τουρκία πρέπει να εξουδετερώσει τις απειλές που δέχεται (τρομοκρατία) στην πηγή τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλεια της χώρας ξεκινά όχι στο Γκάζιαντεπ τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία αλλά στο Χαλέπι, όχι στη Μερσίνα (τουρκικό λιμάνι από όπου ξεκίνησε η απόβαση του "Αττίλα") αλλά στην Κύπρο, όχι στο Καρς αλλά στο Ναχιτσεβάν (Αζερμπαϊτζάν), όχι στο Αρτβιν αλλά στο Μπατούμι (Γεωργία), όχι στη Θράκη αλλά στα Βαλκάνια. Και όπως γνωρίζετε, υπάρχουν 5 - 6 εκατομμύρια Τούρκοι στην Ευρώπη. Αν δεν αισθάνονται αυτοί καλά, δεν αισθανόμαστε ούτε κι εμείς».

Νίκος Σβέρκος για την Εφημερίδα των Συντακτών
Βλέποντας (τον Ερντογάν) και κάνοντας Reviewed by on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2017 Rating: 5 Με «ανοικτά τα ώτα» υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην Μιχαλολιάκου φυσικά), αφού τους παρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ads[none]