Δύο δεκαετίες από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το θέμα της ονομασίας παραμένει χωρίς λύση. Μεσολάβησε ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επενδύσεων και συμφωνιών και, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, φάνηκε πως το θέμα θα έφτανε σε λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας για προσέγγιση στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε η σοβαρότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μια αντίστοιχη σοβαρότητα της κυβέρνησης της γειτονικής μας χώρας που, τότε, είχε ως έναν από τους κύριους στόχους της τη βελτίωση των σχέσεων των Σκοπίων με την Αθήνα.
Σ' εκείνη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπουργός ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι. Η χρησιμοποίηση, όμως, του ζητήματος της ονομασίας ως πυλώνα της σταδιοδρομίας του, απομάκρυνε τη λύση. Για λόγους εντυπώσεων, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προέβαλε την εικόνα του αδύναμου κράτους που δεν μπορεί να υλοποιήσει τις ατλαντικές και ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες «λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων».
Έμπρακτα, η Αθήνα έχει αποδείξει τις ειλικρινείς προθέσεις της για ουσιαστική προσέγγιση των δυο χωρών. Το έχει αποδείξει από τότε που η ΠΓΔΜ σήκωνε το βάρος μισού εκατομμυρίου Κοσοβάρων προσφυγών που κατέφυγαν σε αυτήν το 1999, συνδράμοντας τη γείτονά της με μεγάλη ανθρωπιστική και σοβαρή οικονομική βοήθεια.
Και στο πλευρό της, πάλι, όταν οι δύο βασικές εθνοτικές της συνιστώσες βρέθηκαν απέναντι η μία στην άλλη. Η Αθήνα, σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, προσπάθησε να δημιουργήσει διαύλους προσέγγισης και πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο για μια πενθήμερη διεθνή διάσκεψη με στόχο τη διαμόρφωση μιας διεθνοτικής συμφωνίας.
Και πρόσφατα, το ευρύ φάσμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είχε την πρωτοβουλία να προωθήσει n ελληνική πλευρά, αποτέλεσε σημαντικό βήμα προόδου ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, με τη γειτονική χώρα να έχει ενταχθεί σε περιοχικά σχήματα συνεργασίας. Απομένει να αντιληφθεί η ΠΓΔΜ τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει από μια πλήρη προσέγγιση με την Ελλάδα και να αποδείξει τις καλές της προθέσεις ανταποκρινόμενη στις ρεαλιστικές προτάσεις της Αθήνας για τη λύση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος.
Γιώργος Κακλικης* για το Έθνος
*Πρέσβης επί τιμή, πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια (τριετία 1999 - 2001)
Δεν υπάρχουν σχόλια: